A mai nappal megnyílt a regisztrációs honlap az 5-11 éves gyerekek oltásához is - tudatta a kormány hivatalos tájékoztatóoldala.

A gyerekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál fog történni.

A gyerekek oltására kijelölt kórházi oltópontokra az internetes időpontfoglalót fogják megnyitni néhány napon belül, ennek dátumáról külön tájékoztatást fognak adni.  Az interneten azok a szülők fognak tudni majd időpontot foglalni, akik érvényes regisztrációval rendelkeznek. Emellett a gyermekvakcinát igénylő házi gyermekorvosok is fognak kapni a vakcinaszállítmányból. A jövő héten érkező szállítmány várhatóan 69 ezer gyerek oltását teszi lehetővé december 15-től. 

IllusztrációForrás: Shutterstock

Mint ismert, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban jelentette be, hogy engedélyezi az 5-11 éves korosztály oltását is a Pfizer gyermekvakcinájával.

Az első vakcinaszállítmány várhatóan jövő hét elején érkezik meg Magyarországra. A gyermekek oltása a tervek szerint országosan december 15-étől indul. Az első szállítmányban várhatóan 138 ezer adag vakcina érkezik, amelynek a fele - tehát 69 ezer adag vakcina - oltható el, a másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyermekvakcina-szállítmányok sorsa még bizonytalan. A második oltás a gyerekeknél is az első oltás után 3 héttel lesz esedékes. 

Egy ampullában 10 gyerek oltásához való vakcina lesz, így az oltást is ennek megfelelően úgy kell megszervezni, hogy egy kinyitott ampullára 10 gyereket kell szervezni a házi gyermekorvosoknak is.

Gyermekek regisztrációja: https://vakcinainfo.gov.hu/

Figyelem! A szülők a gyerek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail címmel rögzíthetik a gyereket. Egy e-mail címről egy gyereket lehet rögzíteni. Kérjük a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyerek adatait és az elérhetőségeket! Csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen! 

Internetes időpontfoglaló megnyitása: néhány napon belül fog megtörténni,  ennek pontos dátumáról és a gyerekoltásra kijelölt kórházakról külön tájékoztatást fognak adni. Figyelem! Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők fognak tudni időpontot foglalni.

Gyermekek oltása a házi gyermekorvosoknál, vegyes praxisokban: amennyiben a szülő szeretné gyerekét beoltatni, érdemes azt jelezni a házi gyermekorvosnak is.  Emellett a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon érvényesen regisztrált gyermekről tájékoztatást fog kapni a TAJ-szám szerint illetékes házi gyermekorvos is.

A 12-17 éves kamaszok oltása a nyár elejétől folyamatos. Az a szülő, aki kamasz gyerekét szeretné beoltatni, most előzetes időpontfoglalás nélkül is megteheti a vasárnapig zajló Oltási akción, illetve a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történt regisztráció után az interneten is tud neki időpontot foglalni: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas