A közelgő tél ellenére sem csökken a menedékkérők száma a főbb migrációs útvonalakon, még a tengereken sem - mondta Bakondi györgy, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György közölte, mindenhol intenzív a migrációs mozgás, aminek a hátterében az állhat, hogy a menedékkérők komolyan veszik, meghívásként értelmezik az Európai Unióban elhangzó, támogató politikai hangokat.Hozzátette, ez azért veszélyes, mert jelentős számban hagyják el nap mint nap a migránsok például Afganisztánt, és ha nem állnak meg a környező országokban, akkor Európa felé indulnak.

 

Migránsok egy furgonban a magyar határnál december 9-énForrás: police.hu

Bakondi György azt mondta, hogy a tél közeledtével az embercsempészek szállítóláncokat alkalmaznak, vagyis járműveken viszik egyik helyszínről a másikra az embereket. Ezt tapasztalják a magyar hatóságok is a határon, ahol idén eddig mintegy 14 ezer migránst tartóztattak fel, és 1100 ember ellen indítottak büntetőeljárást embercsempészés miatt.Hangsúlyozta, hogy 2020-hoz képest sokszoros a növekedés.