Bozótvágó késsel támadt egy férfira az utcán egy frissen szabadult bűnöző

Vágólapra másolva!
A Miskolci Törvényszék gyilkossági kísérlet miatt 15 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a többszörös visszaeső férfit azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A férfi enyhítés érdekében fellebbezett, azonban a A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ezt nem tartja indokoltnak.
Vágólapra másolva!

Az agresszív természetű férfi 2019. késő őszén rokonaival éppen a más büntetőügyből történt szabadulását ünnepelte. A borsodi kisvárosban egy lakásban iszogató, fiatalokból álló társaság hajnalban elindultak, hogy egy szórakozóhelyen folytassák a bulit.

A társaság elhaladt a férfi testvérének háza mellett, aki rossz néven vette hangoskodásukat és azzal fenyegetőzött, hogy agyonveri őket.

A társaság egyik tagja erre visszaszólt, majd összeveszett a számára ismeretlen férfival, aki végül kiment az utcára. A két férfi verekedni kezdett, azonban a társaság többi tagja szétválasztotta őket. Ezt követően a férfi visszament a házba, a fiatalok pedig továbbmentek.

Rövid időn belül azonban

a börtönviselt férfi utánuk szaladt, kezében egy 1 méteres pengéjű bozótvágóval.

A halálra rémült fiatalok menekülni próbáltak, egyikük - aki korábban összeveszett a férfival - megbotlott, és a földre esett. A támadó utolérte,

a bozótvágó élével 4-5-ször sújtott le a fejére, miközben azt kiabálta, hogy „meg fog halni, mert levágja a fejét". A bántalmazott férfi a karját maga elé tartva próbálta elhárítani a támadást, de még ígyis súlyos fejsérülést szenvedett.

A férfi a bántalmazást csak az egyik, időközben odaérő rokona felszólítására hagyta abba, majd távozott a helyszínről. Az áldozat csak véletlen szerencsének, illetve a védekezésének köszönhetően maradt életben

A támadó részben beismerő vallomást tett.

Elismerte ugyan a szándékos testi sértést, de tagadta, hogy gyilkosságra készült. A Miskolci Törvényszék gyilkossági kísérlet miatt 15 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen ügyvédjével együtt felmentésért, illetve a bűncselekmény enyhébb minősítése és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint semmilyen indoka nem volt a férfinak a sértett és társasága után szaladni, hiszen addigra a konfliktus már befejeződött, mindenki hazaindult. Súlyosító tényező, hogy

a bűncselekmény idején frissen szabadult egy korábbi börtönbüntetésből, illetve életveszélyes eszközzel támadt a másik férfira anélkül, hogy ő előzőleg bántotta volna,

és csak a rokona felszólítására hagyta abba a bántalmazást.

A fellebbviteli főügyészség szerint

a kiszabott büntetés arányos a vádlott bűncselekményével, így az enyhítés nem indokolt.

A fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el - írja az Ügyészség oldala.