Az Információs Hivatal tevékenysége révén 60 százalékkal több információ keletkezett, mint a korábbi évben - mondta Szijjártó Péter az éves nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán. 

Magyarország a győztesek közé szeretne tartozni, ezért közép-európai mércével mérve a legerősebb hírszerzéssel akarunk rendelkezni – mondta Szijjártó Péter a nemzetbiztonsági bizottság előtti csütörtöki meghallgatásán. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy az Információs Hivatal tevékenysége révén 60 százalékkal több információ keletkezett, mint a korábbi évben. A szélrózsa minden irányába egyre szorosabb együttműködések épülnek a NATO és a V4 hírszerző szerveivel – tette hozzá.

Szijjártó Péter: A hathavi fegyverpénzt az Információs Hivatal munkatársai is megkapjákForrás: MTI/Soós Lajos

A hírszerző akadémia megkezdte a működését, és átadták az új kríziskezelő központot is - mondta a miniszter. 3,5 milliárd forint jutott idén az Információs Hivatal számára a belső fejlesztésekre.  A beérkezett információk jelentős része továbbra is humán vonalon érkezik be a szolgálathoz – mondta Szijjártó. Több mint 21 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre is az IH. A hathavi fegyverpénzt az IH munkatársai is megkapják jövőre – tette hozzá.

Nincs egyelőre megoldás Kárpátalja ügyében

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva azt mondta, sem jogi, sem politikai megoldás nem látszik Kárpátalja tekintetében. Minden egyes magasszintű találkozót követően egy újabb negatív intézkedés történik. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij múlt héten telefonon tárgyalt, majd pedig egy napra rá a kettős állampolgárokat érintő negatív szabályozás lehetősége jelent meg – mondta a miniszter. A jövőben is a kapcsolatok javításán leszünk, de néhány vörös vonalat le kellett fektetni, így a NATO-Ukrajna bizottsági üléseket továbbra is blokkolni fogja Magyarország. 

Frusztráló, hogy e nemzetközi közösség elnézi a nemzeti kisebbségek elleni fellépést Ukrajnának - tette hozzá. 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Magyarországon működő német autóipar hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez. A környezetvédelemnek és a versenyképességnek együtt kell járnia  - tette hozzá. A nagykövetek nemzetbiztonsági átvilágítását az Alkotmányvédelmi Hivatal végzi el, de aki olyan magatartást tanúsít, és nem nyújt megfelelő teljesítményt, akkor váltunk - mondta Szijjártó. 

Téma volt a lengyel-belarusz határon történtek isForrás: AFP/Leonid Shcheglov

Folyamatos a nemzetközi nyomás 

Az Információs Hivatal nem vásárolt, nem üzemeltet Pegasus nevezetű szoftvert - mondta egy másik kérdésre Szijjártó Péter. Egyetlen olyan országgal sincs együttműködése az országnak, ahol alkalmaznák a Pegasus-szoftvert. 

A lengyel-belarusz határon történtek elfogadhatatlanok, és pont ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlik, mint ami 2015-ben történt - mondta a miniszter. Frusztráló, ami ebben az esetben történik. Elfogadhatatlan, hogy az uniót migrációs nyomás alá helyezik állami segédlettel - tette hozzá. 

A magyar parlamenti választással kapcsolatos külföldi beavatkozással kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy Közép-Európában minden irányból próbáltak befolyást szerezni a nagyhatalmak. Nem a Marson és nem a Holdon élünk, mert itt a térségben mindenki szeretne befolyást szerezni. 

A miniszter arról is beszélt, hogy míg a magyar nagyköveteknek tilos a helyi politikába beleszólniuk, más országok Magyarországon mégis megteszik ezt. Ezek az akciók alkalmasak arra, hogy a közvéleményt befolyásolják  - tette hozzá. 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Kövér László az Alkotmányvédelmi Hivatalban tartott előadást.