Magyarország köteles megvédeni a migráció káros hatásaitól az embereket - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az Alkotmánybíróság pénteki döntése kapcsán.

Az Alkotmánybíróság (AB) friss határozata világos irányt ad a magyar migrációs politikának, mindenben alátámasztja a kormány eddigi döntéseit, és lehetőséget ad teljes körű végrehajtásukra 

- közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint egyértelmű és világos döntés született, az AB megerősítette a magyar kormány politikáját. Kiemelte, hogy az AB szerint Magyarország az Európai Uniótól függetlenül jogosult a határait megvédeni a migrációtól.

Hozzátette: Magyarország köteles megvédeni a magyarokat a migráció káros társadalmi hatásaitól. Elmondta, az AB a Magyarország népességére és államberendezkedésére vonatkozó szabályokat nemzeti hatáskörbe tartozónak tekinti, ezért ezek elsőbbséget élveznek bármilyen uniós szabállyal szemben.

Gulyás Gergely: Magyarország jogosult a külső határainak a védelméreForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Európai Bizottságnak meg kell teremtenie a hatékony határvédelem feltételeit

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Európai Unió legfontosabb szerve a tanács. Pillanatnyilag a bizottság nem teljesíti a határvédelem feltételeit, és változtatnia kell a migrációs szabályokon – tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a magyar kormány korábban tranzitzónákat alakított ki, és ott lehetett várakozni a menekültügyi eljárás lezárásig. A tranzitzónáról döntött az Európa Tanács, és azt közölte, hogy az egyezik az emberi jogi szabályokkal, majd az uniós bíróság ezt felülírta  – tette hozzá. Most az a szabályozás érvényesül, hogy a külképviseleteken kell beadni a menedékkérelmet. Az Európai Bizottság pedig hozza meg a megfelelő migrációs szabályokat, és biztosítsa a hatékony határvédelmet, ahogyan arra a miniszterelnökök tanácsa utasította.

Nem az uniós, és nem a magyar jog elsőbbségéről hozott döntést az Alkotmánybíróság - húzta alá Gulyás. Minden uniós bírósági döntést be kell tartani, ha egy átruházott jogban döntenek, de ha egy területen kizárólag a magyar alkotmány az iránymutató, akkor a tagállamnak van lehetősége döntéseket hozni - tette hozzá. 

Lépnie kell az Európai BizottságnakForrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Gulyás: Nem működik az uniós menekültügyi rendszer

Aki Európába jön menedékkérőknek, azoknak a kétharmada itt marad, ez is mutatja, hogy nem működik az egész rendszer - mondta egy kérdésre a Miniszterelnökség vezetője. A bizottság alkalmazottja a tanácsnak, ezért a bizottságnak lépnie kell ezen a területen.  

Az unióban a menedékkérelmet benyújtók azt követően nyerjenek bebocsátást, ha pozitív elbírálást kapnak - mondta egy másik kérdésre a miniszter.  

Semmi nem fog változni a magyar migrációs politikában, mert ez az AB döntés megerősítést ad az eddigi kormányzati politikának.  

Nincs vita az unióban abban, hogy a dublini rendszer nem működik - tette hozzá. 

Itt az alkotmánybírósági döntés 

Az Alkotmánybíróság az Európai Unió Bíróságának a magyar állam területén jogellenesen tartózkodó külföldi állampolgárok jogállására vonatkozó ítéletével kapcsolatosan, az Alaptörvény értelmezése alapján megállapította, hogy amennyiben az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország a fenntartott szuverenitás vélelmének megfelelően jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az unió intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. Az Alkotmánybíróság azt ugyanakkor nem vizsgálhatta, hogy a konkrét esetben megvalósul-e a közös hatáskörgyakorlás hiányos érvényesülése. Az Alkotmánybíróság egyúttal hangsúlyozta a határozatban azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az EUB ítéletének felülvizsgálatára, illetve jelen ügyben az eljárás az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára sem terjed ki. 

Az országnak továbbra is joga van megvédenie a határaitForrás: police.hu

Varga Judit: A magyar AB határozat a bevándorlásról szól, semmi másról 

Varga Judit szerint a magyar AB határozat a bevándorlásról szól, semmi másról. Az Alkotmánybíróság egyértelművé tette, hogy jogunk van elutasítani, hogy másokkal éljünk együtt, mint akikkel évszázadok óta közös a sorsunk. A migráció nem csupán a szuverenitásunkat és önazonosságunkat veszélyezteti, de emberi jogaink, emberi méltóságunk sérelmét is magában hordozza - mondja videójában a miniszter, majd így folytatja:

Magyarország továbbra is elkötelezett tagja az Európai Uniónak. Az Alkotmánybíróság mai ítélete világossá tette, hogy mindaddig, amíg a bevándorlásra vonatkozó uniós szabályrendszer érvényesülése hiányos, addig Magyarországnak joga van ezen hatáskör gyakorlásához. Joga van ahhoz, hogy határainak hatékony védelme érdekében kiegészítő, egyedi megoldásokkal a nemzeti szabályokat a valósághoz igazítsa.