Országszerte jelentősen bővült az érintésmentes fizetési pontok száma

Vágólapra másolva!
A mostani időszak nem kedvez a készpénznek. Eleinte a technológiai fejlődés ösztönözte az elektronikus fizetések fejlődését, majd pedig beszállt mellé a kormány egy gazdaságfehérítési szabályozással is. Az egyik nagy és ismert fizetéstechnológiai cég azonban még ennek ellenére sem bízott semmit a véletlenre és egy saját termináltelepítési programmal is gyengítette a készpénz hatalmát. A program jelentős sikert hozott országszerte.
Vágólapra másolva!

Két év leforgása alatt gyakorlatilag eltűntek a "Nincs bankkártya elfogadás" feliratok azoknak az üzleteknek az ajtajáról, amelyekben a készpénzes fizetés uralma évtizedekig megdönthetetlennek tűnt. Nem csak Budapesten, de vidéken is.

Korábban elég sok bosszúságot okozott a fizetés azoknál a kereskedőknél, amelyeknél csak készpénzzel lehetett fizetni, de a vevő pénze bankkártyán volt. Ilyenkor vagy készpénzt kellett felvenni, amihez keresni kellett egy ATM-et, vagy el kellett halasztani a vásárlást.

A probléma fokozottan érintette a hitelkártyásokat, ahol a készpénzfelvétel általában magas díjjal és hitelkamattal jár, miközben a kártyás vásárlások díj- és kamatmentesek.

Amennyiben a vásárló úgy döntött, hogy az extra költség ellenére felveszi a pénzt, visszatérve az ATM-től kezében a készpénzzel, az esetek nagy részében meghallgathatta a „nincs váltópénzem, nem tudok vissza adni" lemezt.

Főleg a butikokban, a fodrászoknál, kozmetikusoknál, illetve a kis boltokban jelentett problémát a kártyás fizetés hiánya, emellett a készpénz általában is nagyobb úr volt a vidéki kistelepüléseken, falvakban, mint a városokban vagy a fővárosban.

A jogszabályi háttér és a kártyaelfogadó terminál bővítési program azonban befoltozta ezeket a réseket, ami a vásárlóknak és a kereskedőknek egyaránt szolgált előnyökkel. A vásárlók több helyen fizethetnek bankkártyával, az üzletek pedig a programnak köszönhetően sokkal gyorsabban és egyszerűbben juthatnak terminálhoz: ma már mindössze pár napig tart a korábban több hetes POS terminál igénylési folyamat. Ráadásul a készüléket a vállalkozók akár az otthonukból, az irodájukból, sőt, akár útközben is igényelhetik, mivel a folyamat ma már teljes mértékben online zajlik.

Forrás: istock

Az elmúlt években látványosan fejlődött a technika is, amelynek hatására a készülékek zsugorodtak, könnyebbé váltak, így ma már akár zsebben is hordhatóak. Egy több helyszínen dolgozó vállalkozó, szerelő, vagy személyi edző, most már egy mobiltelefon méretű kártyaolvasóval a zsebében is járkálhat,

sőt, olyan megoldások is léteznek, hogy digitális fizetéseket a saját okostelefonjával is fogadhat a vállalkozó, ha az megfelelő Android rendszerrel rendelkezik.

Jelentős terminálbővítési program zajlik országszerte

A Mastercard 2019 novemberében indította el Doppio névre hallgató programját azért, hogy három év alatt megduplázza a kártyaterminálok számát Magyarországon. Azóta 32 bank és pénzügyi szolgáltató csatlakozott a programhoz, és több mint 115 ezer terminál került ki a hazai üzletekbe. 10 új POS terminál típus került bevezetésre a program égisze alatt. A Mastercard elkötelezett a folytatás mellett, céljuk, hogy a POS terminálok számát megduplázzák 2019 és 2022 között.

A kártyahasználat és a kártyaelfogadás során egyre hangsúlyosabb szerepet játszik a mobiltelefon. Vásárlói és a kereskedői oldalon egyaránt ez látszik a jövő fizetési eszközének, így jelentős felfutása várható a következő években. A már most is a leggyorsabb, érintésmentes fizetés további egyszerűsítése az lesz, amikor kisétálva az üzletből automatikusan megtörténik majd a fizetés a mobilapplikációba regisztrált bankkártyával.

A cikket a Mastercard támogatta.