Tállai András: Olyan adócsökkentés jön, amilyen még nem volt

TÁLLAI András
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára
Vágólapra másolva!
Több millió magánszemélyt és legalább hétszázezer vállalkozást érintenek a jövő évi adócsökkentő lépések, a kormány 1500 milliárd forintot hagy a gazdaságban - mondta Tállai András a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúban.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a legnagyobb tétel az szja-visszatérítés:

a gyermeket nevelő szülők együttesen 600 milliárd forintot kapnak vissza, többségük már február közepéig hozzájut az őt megillető összeghez.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Bruzák Noémi

"Az intézkedés történelmi és egyben kulcsfontosságú.

Egyrészt soha ilyen jelentős egyszeri visszatérítésről nem rendelkezett még magyar kormány, másrészt a folyósítás segíthet a családoknak abban, hogy az ország anyagi értelemben is maga mögött hagyja a koronavírus-járvány negyedik hullámát"

– mondta Tállai András.

A jövő évi adócsökkentések között kiemelte, hogy az átlagbér mértékéig szja-mentességet kapnak a 25 évnél fiatalabbak, ami összesen 140 milliárd forintot jelent több mint negyedmillió fiatalnak. Ugyanekkor jelentős vállalkozói adócsökkentés is életbe lép:

a szociális hozzájárulási adó mértéke 2,5 százalékponttal mérséklődik, és megszűnik a szakképzési hozzájárulás, ami együttesen 600 milliárdos adócsökkentésnek felel meg.

Tállai András kitért arra is, hogy jövőre 20 százalékkal 200 ezer forintra nő a minimálbér, ami összességében sok százezer munkavállaló fizetését emeli meg. Megjegyezte, hogy a béremelést az adócsökkentés segítségével könnyebben kigazdálkodhatják a vállalkozások.

Érdemi adócsökkentést kapnak jövőre a kivások is, 10 milliárd forintos adóelengedést hoz, hogy a kiva kulcsa tíz százalékra csökken.

Ennél jóval nagyobb, 150 milliárdos megtakarítást jelent az érintetteknek, hogy a kormány meghosszabbítja a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adó kedvezményét. "A kisvállalkozások jövőre is maximum egy százalék adót fognak fizetni, s ebből a kormány nem enged. Nincs az a baloldali adóemelő törekvés, amely egy ilyen helyzetben, mint a mostani, eltérítheti a kormányt a kisebb cégek adójának mérséklésétől" - szögezte le Tállai András.