Egy kis téli barkácsolás? Mutatjuk, melyik munkához mire lesz szükséged!

adult background beautiful caucasian celebration christmas december decor decorating decoration decorative design eve exterior facade fairy festive garland hammer hand handyman hanging happy hat holidays home house ladder lights male man merry nail new no
Man in Santa hat decorating house with Christmas lights outdoors
Vágólapra másolva!
A téli szünidőben nem csak a rokonlátogatásra és ajándékozásra, illetve pihenésre van időd. Az egész évben halogatott otthoni barkácsolások, javítások elvégzésére is ideális lehetőséget nyújt ez az időszak. Milyen munkálatokba vághatsz bele télen, és milyen szerszámokat érdemes választani hozzájuk? Ennek járunk most utána!
Vágólapra másolva!

Miért remek időtöltés a téli barkácsolás?

Az év végére időzített kisebb felújítások, barkácsolások kiváló aktív pihenést biztosítanak. Elvonulhatsz kicsit az ismerősöktől, ha magányra vágysz. De közös program is lehet a pároddal vagy a gyerkőcökkel, ha együtt vágtok bele a tennivalókba. Biztosan van olyan feladat, amit egész évben halogattál (csap megjavítása, törött csempe kicserélése, kisebb javítgatások). Ideje tehát belevágni, hogy tiszta lappal kezdhesd az új évet!

Melyik munkához mire lesz szükséged?

Lássuk, melyek azok a munkálatok amelyekbe nyugodtan belevághatsz, hiszen viszonylag rövid idő alatt, minimális felfordulás mellett elvégezheted őket!

Bútorok összeszerelése vagy felújítása

Ha az év végi leértékelések alkalmával beszereztél néhány új bútordarabot, de még nem volt időd összeszerelni azokat, akkor épp itt az ideje! A legtöbb bútoráruházban kapható, lapra szerelt bútort egyszerűen összerakhatod. Egy elektromos csavarbehajtó és vízmérték elegendő a tökéletes végeredményhez. Érdemes időt szánnod a régebbi bútoraid karbantartására is. A meglazult csavarokat húzd meg, hogy megakadályozd az eldeformálódást. Csiszológép segítségével pedig korrigálhatod a sérült és kopott felületeket. Majd bútorfestékkel, fapáccal újjávarázsolhatod a régi darabokat is.

Forrás: Origo

Polcok, díszítőelemek felszerelése

Polcok segítségével jobban kihasználhatod a teret, és növelheted a lakásodban a tárolási lehetőségeket. Fali díszítőelemekkel, képekkel pedig feldobhatod a lakás hangulatát. Mindkét esetben szükséged lesz fúrógépre, illetve a gépi szerszám tartozékok közül különböző méretű fúrófejekre is. A képek és polcok falra rögzítéséhez szerezz be csavarokból és tiplikből álló készletet is! A fúrógép mellett ebben az esetben sem árt, ha kéznél van egy vízmérték, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Vizesblokk felújítása

Konyhában, fürdőszobában visszatérő probléma a csöpögő csap vagy a lefolyó kisebb-nagyobb mértékű eldugulása. Ezek is olyan problémák, amelyek kijavítását hajlamosak vagyunk halogatni. Ha azt tapasztalod, hogy a víz nehezebben folyik le, akkor érdemes kitisztítani a szűrőszifont vagy kicserélni azt. A csöpögés esetén sokszor nem elég a tömítőgumi cseréje, hanem egy új csaptelepet kell beszerezned. A munkálatokhoz elengedhetetlen egy állítható villáskulcs megléte is.

Törött csempék, járólapok cseréje

Felújításnál az egyik alapvető tanács, hogy festékből és csempékből legyen félretéve, hogy a későbbi javításokat el tudd végezni. Ha elég előrelátó voltál, akkor ideje előkeresni a tartalék csempéket és festékeket. A törött csempe vagy járólap cseréjéhez először is el kell távolítanod a sérült darabot. Ehhez egy egyszerű véső és kalapács is elégséges. Tisztítsd meg és egyengesd el a felületet, mielőtt csemperagasztóval rögzíted az új csempelapot. Ne felejtsd el a fugát is pótolni.

Festési munkálatok

A teljes lakás festését nem biztos, hogy az ünnepekre célszerű időzítened, de a kisebb mértékű festéssel járó javítási munkálatokat télen is elvégezheted. Elkerülhetetlen, hogy a festett fal helyenként repedezik, és nem ritka az sem, hogy valamilyen szennyeződés fröccsen rá. Ezeket a kisebb sérüléseket egyszerűen javíthatod. Ha van otthon festékszóró géped, akkor pontosan és precízen eltüntetheted az esztétikai hibákat. A foltokat előbb csiszold le, a lyukakat és repedéseket pedig glett segítségével egyenlítsd ki, mielőtt hozzálátsz a festéshez.

Milyen szerszámokat érdemes beszerezned?

A fenti leírás alapján alapvetően a legfontosabb kéziszerszámok a kalapácsok, a vésők, a sniccerek, a vízmértékek, illetve a különböző fogók és ecsetek. A munkát nagyban megkönnyíti, ha gépi szerszámokat is beszerzel. A fúrógép és a csavarbehajtó gyakorlatilag alapfelszereltség egy háztartásban. A festékszórót vagy csiszológépet akkor érdemes választanod, ha rendszeren végzel otthon kisebb-nagyobb felújításokat vagy barkácsolást. A megbízható munkához kizárólag jó minőségű szerszámok mellett célszerű döntened. Ugyanis a gyenge teljesítményű kéziszerszámok vagy gépi szerszám tartozékok könnyen tönkremehetnek vagy eltörhetnek. A bosszúság mellett ráadásul balesetveszélyes is a „gagyi” szerszámok használata.

A biztonságos munkavégzés mellett a végeredmény is sokkal szebb, ha minőségi szerszámokkal dolgozol. Ráadásul sokkal hosszabb ideig is szolgálnak, így minden bizonnyal még hosszú évek múlva is tökéletes munkát végezhetsz velük.

A téli vakációra időzített barkácsolások vagy kisebb felújítási munkák is igénylik a tervezést. Nem árt, ha összeírod azokat a feladatokat, amelyeket el szeretnél végezni a két ünnep között. Jó előre szerezd be a szerszámokat és kiegészítőket, hiszen ebben az időszakban könnyen zárva találhatod az üzleteket. A hiányzó cikkeket pedig csak jövőre szerezheted be. Ha időben felkészülsz a munkálatokra, akkor az újévet elégedetten kezdheted, hiszen nem halogattad tovább a javítgatásokat.