Kihirdette a kormány a minimálbér-emelést

global business growth working man figurine businessman finance person investment looking stock market béremelés fizetés fzetések building top leadership leader concepts economy toy stack money coins success communication currency development gree
32507089 - working men creating global business growth
Vágólapra másolva!
Immár hivatalos: 2022. január 1-jétől 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér és 260 ezer forintra emelkedik a garantált bérminimum, az úgynevezett "szakmunkás minimálbér" - a kormány kihirdette az erről szóló rendeletét a Magyar Közlönyben. A béremelések érdekében a kormány 750 milliárdos adócsökkentésekkel segíti a hazai vállalkozásokat.
Vágólapra másolva!

A minimálbér és a szakmunkás minimálbér 2009-hez képest háromszorosára emelkedett. Januártól magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban az átlagbér volt. A baloldal most sem szavazta meg a minimálbéremeléshez szükséges adócsökkentéseket, azért nem szavazták meg, mert el akarják törölni a minimálbért. A minimálbér sorozatos támadása immár a baloldal programja lett.
A kormány gazdaságpolitikája sikeres:

2010 óta csökkennek az adók, és amióta csökkennek a munkát terhelő adók, nő a gazdaság, nő a foglalkoztatás és nőnek a bérek is.

A közszférában átfogó béremelési programokat hajtott végre a kormány az elmúlt években és januártól tovább emelkedik az ápolók, az orvosok, a szociális, a bölcsődei, kulturális, a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok bére. A versenyszféra béremeléseit a kormány a munkát terhelő adók csökkentésével ösztönzi, ennek köszönhetően a béremelkedés a járvány ellenére is töretlen. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja a többi bért és a minimálbérhez kötött családtámogatásokat is (pl. gyed, nagyszülői gyed, gyod, táppénz, álláskeresési járadék). A dolgozó gyermekes szülők emellett februárban visszakapják az idén befizetett SZJA-jukat az átlagbér szintjéig.

A baloldal nyolc éves kormányzása alatt a minimálbért mindössze 23 500 forinttal emelte.

2009-ben a minimálbér mindössze 71 500 forint volt, a szakmunkás minimálbér 87 000 forint volt. A Gyurcsány-Bajnai-korszakban miközben a többi V4-es országban 30 százalékkal nőtt a minimálbér vásárlóereje, a magyar minimálbér vásárlóértéke 2%-kal csökkent. 2010 óta a minimálbér összege közel háromszorosára, a vásárlóértéke is közel kétszeresére nőtt.

A közfoglalkoztatási bér is jelentősen emelkedik januártól: a jelenlegi 85 ezer forintról 100 ezer forintra nő. Ez megfelel annak a célkitűzésnek, hogy az az ideális közfoglalkoztatási bérszint a minimálbér 50 százaléka. A kormány célja ugyanis az, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti munka lehetőség legyen továbbra is az álláskeresőknek.