Kedden reggel megérkezett az első adag vakcinaszállítmány az 5-11 éves gyerekek oltásához. A 138 ezer adagból 69 ezer gyerek kapja meg az első oltást, a másodikat három hét múlva adják be. 

Kedden kora reggel megérkezett az 5 és 11 év közötti gyerekek oltására alkalmas vakcinákból az első szállítmány. 138 ezer adag oltóanyagot küldött a Pfizer. Emlékezhetnek még az év eleji időszakból, hogy ennek a felét félrerakják a második körre, vagyis 69 ezer gyerek oltásához elegendő vakcina jött – közölte az M1 Híradója.

A fiolákat a repülőtérről azonnal egy vecsési logisztikai központba vitték, ahonnan száz autó indult útnak egyenesen az oltóközpontokba.

A Heim Pál Kórházban már kedden be is adták az első vakcinákat. Az első oltottak közül a legfiatalabb gyerek hétéves, a legidősebb pedig már betöltötte a tizenegyet. Mindannyian tudják, hogy mi az a koronavírus. És azt is, hogy miért elengedhetetlen az oltás.

Nagyon fontosnak tartotta az egész családom, hogy mindenki be legyen oltva a környezetünkben, és igenis, kistestvéreim is vannak, s a kicsiket is nagyon veszélyezteti ez a kór idézi az egyik beoltott gyermeket a Ripost.

A Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Nagy Anikó azt mondja: a delta-variáns megjelenése óta egyre több súlyos állapotú gyereket ápolnak a kórházban, de azoknál is bizonytalan a betegség kimenetele, akiknek csak enyhe tüneteik vannak.

Első körben 69 ezer gyermek kaphatja meg a koronavírus elleni oltást. Csak Budapesten 18 ezer gyereket tudnak beoltani karácsonyig.

A fővárosba 36 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből a felét lehet felhasználni most első körben. Aztán félre kell tenni a második körre a második felét. Így 18 ezer 5 és 11 év közötti gyermeket tudunk a karácsonyi időszakban beoltani – mondta Sára Botond fővárosi kormánymegbízott.

A szülők már napok óta regisztrálhatnak az interneten. A gyerekek kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál kaphatják meg a vakcinát.

Az 5 és 11 év közötti gyermekek tömeges oltása szerdán kezdődik. Időpontot foglalni szombat óta lehet az eeszt.gov.hu oldalon. Azt kérik a szülőktől, hogy aki teheti, a szülői hozzájáruló nyilatkozatot kitöltve vigye magával.