A baloldal számára sokkoló adatsort szellőztetett meg a 444.hu csütörtök reggel. A portál megfogalmazása szerint kijózanító eredményt hozott a baloldali kampányközpont által rendelt friss közvélemény-kutatás, amely 14 százalékos kormánypárti előnyt mutat. Ez azért is különös, mert az elmúlt két hónapban folyamatosan az ellenzéki összefogás fölényéről számoltak be a baloldalhoz közel álló kutatócégek, derül ki a Magyar Nemzetben megjelent cikkből.

Szerdán kapták kézhez az ellenzéki pártok vezetői a legújabb, egyelőre nem nyilvános közvélemény-kutatást, amit már az új, összefogott kampányközpont rendelt meg – adta hírül a 444.hu. A számok kijózanítóak. A teljes lakosságra nézve 46 százalékos a Fidesz-KDNP, és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága, a Mi Hazánk öt, a Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékot kapna, míg további 12 százalék nem szavazna, vagy nem árulja el, hogy kit támogatna. Továbbá 52 százalék mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást.

Azt is megjegyzik, hogy az előválasztás idejéhez képest jelentősen megerősödött a Fidesz. A portál úgy tudja, hogy a kormánypárt saját, szintén nem a nyilvánosságnak szánt mérései is hasonló arányokat jeleztek az elmúlt hetekben.

A mérések alapján úgy tűnik, hogy az ellenzék nemcsak hogy lendületet vesztett az október közepe óta tartó passzivitással, de a Fidesz sikeresen át is vette a kezdeményezést, és növelni is tudta a táborát. Októberben még több kutatócég is döntetlenközeli helyzetet, esetleg enyhe ellenzéki fölényt mért – írta a 444.hu. A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb. A Soros György által is támogatott portál arról szemérmesen hallgat, hogy nem csupán októberben, de az elmúlt hetekben is rendre a baloldal előnyéről szóltak a hírek a különböző – jellemzően baloldalhoz köthető – közvélemény-kutatócégek felmérései alapján.

Maga a 444.hu is beszámolt november 17-én arról, hogy a Závecz Research közvélemény-kutatása szerint négyszázalékos az előnye a közös ellenzéki listának a Fidesz–KDNP-vel szemben. Egy hónappal ezelőtt még 41 százalékosra mérték a baloldal támogatottságát, szemben a kormánypártok 37 százalékával. Ez a felmérés november 2-12. között készült, majd december elején a Závecz egy újabb kutatást tett közzé, amihez az adatokat a hvg.hu beszámolója szerint november közepén vették fel. Itt némileg korrigáltak a számokon, de még ekkor is a baloldali lista előnyét prognosztizálták. A Závecz szerint a választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában az állás így festett: az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ért el. A Republikon Intézet novemberi felmérése azt állapította meg, hogy a pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz támogatottsága. De ami még fontosabb, hogy a Horn Gábor, egykori SZDSZ-es államtitkár vezette kutatócég összességében azt állította, hogy „az ellenzéki tömb továbbra is magasabb támogatottsággal bír, mint a Fidesz, a teljes népesség és a pártválasztók körében is". Mindezek után különös, hogy a 444.hu az eddigi baloldali felmérésekkel szöges ellentétben lévő adatokat szellőztetett meg. Vélhetően a kormányváltást támogató egyes érdekcsoportok, a baloldal lejtmenetét látva, elérkezettnek látták az időt a vészharang megkongatására.

Ezt igazolja a mostani cikkükben megfogalmazott nyílt bírálat, amely szerint Márki-Zay Péter ugyan továbbra is járja az országot, és a sajtóban megjelent hírekre közleményekkel és közösségi médiás posztokkal sűrűn reagálnak az ellenzék politikusai, de az előválasztás második fordulója óta nem voltak képesek diktálni a tempót. Azóta alig fordult elő, hogy akár csak egy napra olyan téma foglalkoztassa a közvéleményt, amivel ők jöttek elő - írta a Soros-közeli portál.