Napról napra jönnek ki újabb információk a Városháza-ügyben. A rendőrség nyomoz, az elvben korrupciós ügyekre szakosodott NGO-nál azonban nem foglalkoznak a kérdéssel - írja a Mandiner.

Alighanem a baloldali városvezetés tudtával fővárosi önkormányzati cégvezetők arról beszélgetnek ismeretlen befektetőkkel, hogyan lehet megszerezni, fejleszteni fővárosi ingatlanokat, telkeket, ingóságokat, többek között a Városházát. Bajnai Gordon volt ellenzéki miniszterelnök és bizalmasa, Gansperger Gyula azt ecseteli az egyik kiszivárgott felvételen, hogy a fővárosban jutalékos rendszer működik, amelyben kulcsszerepet játszik Berki Zsolt ingatlanközvetítő.

Egy most csütörtökön nyilvánosságra hozott ingatlanfejlesztő által jegyzett levél pedig ugyancsak azt állítja, hogy a fővárosi ingóságok eladásából 10 százaléknyi jutalékot kell fizetni az ingatlanközvetítőnek, aki a szokatlanul magas jutalékot azzal indokolta a befektetőknek, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál.

Soros György álciviljeit nem érdekli a városházi korrupciógyanúForrás: MTI/Kovács Attila

A Városháza-üggyel kapcsolatos eddigi fejlemények miatt még a múlt héten megkereste a Mandiner a korrupció kutatására szakosodott Transparency International Magyarországot (TI). A főváros és a Soros György által támogatott NGO korábban már működött együtt, például a Lánchíd felújításának tenderében, amelyben nem találtak semmilyen kivetnivalót. Miután a TI láthatóan menekült a kérdések elől, nem érkezett reakció, ezen a héten már telefonon keresték a szervezet kommunikációs menedzserét, aki végül arról tájékoztatta a Mandinert, hogy

a Városháza-ügy részleteivel nem foglalkoztak, e kérdéskör jelenleg a szervezetüknél „nincs napirenden".

Úgy tűnik, szerintük nincs mit keresgélni Karácsonyék háza táján, ahogy a főpolgármester előválasztási kampányköltségvetése kapcsán sem volt. Mindenesetre a nyomozóhatóságok vizsgálódnak, a rendőrség már házkutatást is tartott.