Jelenleg a balatoni régió legnagyobb fejlesztését hajtja végre a balatonvilágosi egykori Club Aliga területén az Appeninn Nyrt. közvetett többségi tulajdonában lévő PRO-MOT Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. A fejlesztés egyik irányítója, a PRO-MOT Kft. ügyvezetője, Budvári Róbert az Origónak adott interjúban mesélt a beruházás legfrissebb részleteiről. Egyeztettek a helyiekkel, és a környezeti hatásvizsgálati dokumentációt a napokban benyújtották a kormányhivatalhoz, így az engedélyeztetési folyamat elindult. Ha ezt jóváhagyják, akkor jövőre ténylegesen megkezdődhet a projekt megvalósítása. Budvári szerint összességében több száz új munkahelyet teremt ez a beruházás. A legalapvetőbb cél, hogy az év 365 napján élettel töltsék meg a komplexumot. A balatonvilágosi közel 50 hektáros területet 2007-ben az akkori baloldali kormány privatizálta, és egy külföldi befektetőnek értékesítette. Több mint 10 év telt el érdemi munka nélkül, majd 2019-ben a folyamatosan tovább romló állagú terület magyar tulajdonba került. A projekt irányítója szerint tulajdonképpen több évtized után a beruházásnak köszönhetően ismét a magyar embereké az egykoron elzárt terület. Látható, hogy a régióban élők és a nyaralótulajdonosok felismerték a fejlesztés társadalmi és hosszú távú gazdasági hasznát, amelyben a Balaton legjelentősebb turisztikai beruházása Balatonvilágost visszahelyezi a hazai idegenforgalmi térképre. Budvári Róbert kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag olyan mértékben elpusztult az épített és a természeti környezet, hogy az gyakorlatilag már az egykori pártállami üdülőparadicsom biztonságos használatát is veszélyezteti. A fejlesztés ma már nem opcionális, sokkal inkább elengedhetetlen értékmentés a 24. órában.

Az egykori Club Aliga területét a Balaton egyik legértékesebb területének tartják. Miben nyújt újat a beruházás a településen élőknek, és miért fontos ez a projekt?

A Club Aliga meglehetősen nagy, elhelyezkedése és természeti kincsei alapján pedig az egyik legértékesebb terület. Balatonvilágos gyakorlatilag a legközelebbi Balaton-parti település Budapesthez. A területről fontos tudni, hogy 

az elmúlt 30 évben gyakorlatilag csak pusztult, nem történt semmilyen állag- és értékmegóvás, amely a fejlődést minimálisan is elősegítette volna. 

Mi, mint fejlesztők és egyben üzemeltetők már két éve tanulmányozzuk a területet. A 47 hektár a településnek jelentős részét fedi le, amelyet újra integrálnunk kell Balatonvilágoshoz. 

A fejlesztéssel olyan településrész jöhet létre, amely a környéken élők életminőségét javítja majd, valamint a fiatalok helyben maradását is elősegíti a munkahelyteremtésnek köszönhetően. Összességében több száz új munkahelyet teremt ez a beruházás. 

A terület jelenlegi üzemeltetése csak a nyári szezonra koncentrálódik. A legalapvetőbb cél, hogy egész éves működést tudjunk biztosítani az év 365 napján. A fejlesztés első periódusában célunk a szezonalitás enyhítése.

Az alábbi képre kattintva megnézheti galériánkat!

A fejlesztés egyik irányítója, a PRO-MOT Kft. ügyvezetője, Budvári Róbert az Origónak adott interjúban mesélt a beruházás legfrissebb részleteiről. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kora tavasztól késő őszig programokkal, széles szolgáltatási palettával élményt, kikapcsolódást szeretnénk nyújtani az idelátogatóknak. 

Összegszerűen mekkora a beruházás mértéke?

Több elemből áll a fejlesztés. Van három pályázatunk, amely magában foglal egy kikötő-, egy közösségitér-, illetve egy szállodafejlesztést. 

A projekt összberuházási értéke több 10 milliárd forint, mely költség nagyjából 3-4-szeresét a beruházók önerőből teszik hozzá azért, hogy a beruházás több ütemben, néhány év alatt meg tudjon valósulni. 

Mit tudtak eddig elvégezni a területen?

2020 elején kezdtünk el érdemben foglalkozni a területtel, a megismerési és tervezési fázist követően 2021 első felében kezdődhetett meg a helyszíni előkészítő munka. Egy 47 hektáros területről van szó, amelynek van egy meghatározó történelmi múltja a rendszerváltás előtti időszakot tekintve.

A zöld környezet a beruházás után is dominálni fog. A projekt megvalósítása során figyelnek a természeti kincsek megőrzéséreForrás: Lima Design Kft.

A rendszerváltást követő 30 év arról szólt, hogy a nagy zártságból a nagy nyitottságba léptünk át. Sajnos a privatizációt követő hangzatos ígéreteket nem követte semmilyen fejlesztés. 

Az előző tulajdonos tervei grandiózusok voltak. 

Ezt a somogyi falut gyakorlatilag egy városnak is komoly terhelést jelentő beruházással tették volna élhetetlenné. 1000 szállodai szobát terveztek, vízividámparkot és tömérdek társasházat. Ez egy teljesen abszurd elképzelés volt. 

Sok ember fejében a korábbi beruházó tervei vannak, és nem azok, amelyek most az Önök elképzelései. Milyen most a beruházást övező hangulat a helyiek körében?

Az elmúlt másfél-két évben megismertük a települést, feltérképeztünk a lehetőségeket és felmértük a helyi emberek igényeit. A beruházás össztársadalmi haszna jóval túlmutat a regionális szempontokon, és nemcsak munkahelyteremtő képessége révén, hanem azért is, mert valóban ez a Dél-Balaton kapuja, ez a legértékesebb és legjobb lokációjú település. 

Idén októberben a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok előtt tartottunk egy beruházási tájékoztatót, ahol bemutattuk azokat az elképzeléseket, ami mentén elképzeljük ezt a fejlesztést. A visszajelzések rendkívül pozitívak voltak. 

Ennek a folyománya, hogy jövőre az önkormányzattal, a lakossokkal tovább folytatjuk az egyeztetéseket.

Budvári Róbert szerint az előző beruházó tervei teljesen abszurdak voltakFotó: Csudai Sándor - Origo

A helyi önkormányzatnak nem elhanyagolható bevételeket fog jelenteni ez a beruházás adóforintokat tekintve. 

Tervezőkkel és nagy számú szakértői csapattal dolgoztunk együtt az elmúlt időszakban azért, hogy megismerjük a területet, hiszen olyan komplex dolgot kell létrehoznunk, amelynek össze kell kapcsolódnia településsel. Az agora néven futó rész gyakorlatilag a település főtereként is funkcionálhat majd, hiszen jelenleg a településnek nincs főtere, amely közösségi funkciókat töltene be.

Születtek korábbi tervek. Tudtak valamit használni az előző fejlesztő koncepciójából?

Abból sajnos semmit. 

Azok a beruházás-előkészítő szakvélemények, dokumentációk, melyek elengedhetetlen részei egy ekkora fejlesztésnek, egyáltalán nem készültek. Ezen speciális szakértői vizsgálatok, mint például a dendrológiai vagy talajmechanikai nekünk már rendelkezésre állnak. 

Most már tudjuk, hogy a löszfal, ami az úgynevezett Pannonfal – ez védi a Balatont –, az egyik legnehezebben építhető földtani közeg. Az omlás-, a csúszásveszély, a talaj- és rétegvizek, mind-mind olyan tényező, ami pontos és precíz, átgondolt, felelős tervezést igényel. 

Szakértői vélemények nem, ígéretek, megállapodások azonban születtek a múltban, melyeket a helyi közösség és az akkori település vezetése készpénznek vett. Ezek nekünk a jelenben nehézségeket jelentenek, hiszen érthető módon az emberek csalódottak a korábbi be nem tartott üres ígéretek fényében. 

De azt látjuk, hogy a település lakói, akikkel állandó interakcióban vagyunk, kezdik elhinni, hogy ezúttal valóban felvirágzik a település.

A látványterv az agorát mutatja, amely akár a település főtereként is funkcionálhat majdForrás: Lima Design Kft.

Milyenek a visszajelzések? A sajtóban negatív visszajelzések is megjelentek.

Nem igazán tudom, hogy mire gondol. Mi két ízben kérdeztük meg a helyieket a fejlesztéssel kapcsolatban. Az első alkalommal kollégáim kérdőívvel járták a települést, majd egy online platformon is megtettük ezt, hogy minél több visszajelzést építhessünk be a fejlesztésünket meghatározó szempontrendszerbe. A nemrégiben lezajlott lakossági fejlesztési prezentáció alkalmával pedig magam is megismerhettem azokat az embereket, akik hamarosan haszonélvezői lesznek a munkánknak. A fogadtatás abszolút pozitív volt, és volt olyan, aki annak adott hangot, hogy minél előbb kezdjük el a kivitelezési munkálatokat, mert ennek már több mint 10 éve meg kellett volna történnie. Válaszolva a kérdéseire, mi ezeket a visszajelzéseket tartjuk szem elött. 

Nekünk nem szükséges a sajtóban üzenni, hiszen két éve Balatonvilágoson vagyunk, és minden kedves éritett előtt nyitva áll az ajtónk. 

Ezek szerint új fejezet kezdődik a terület történetében?

Igen, hiszen az új elképzelések mentén haladunk előre, ezért is a Club Aliga helyett az Aligaliget név mellett döntöttünk. Voltak, akik aggódtak, hogy a terület nem minden ember számára lesz elérhető. Úgy véljük, hogy 

a Club név éppen erre utalt, míg a Liget névvel is a nyitottságot közvetíthetjük a korábbi, történelemből ismert zártság helyett.

A munka a tervezőasztal mellett kezdődikFotó: Csudai Sándor - Origo

Nyilván fontos szempont, hogy a terület mit tud nyújtani az ott élőknek.

Pontosan. Tudomásul kell venni, hogy a beruházónak és üzemeltetőnek később együtt kell működnie a lakosokkal. Egy magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó komplexumot hozunk létre, amely a helyieknek hosszú évekig az életét, valamint a település jövőjét is meghatározza. Ha a történelmi szempontokra visszatérünk, 

Balatonvilágos településen jól látható, hogy a fejlődés valahol a rendszerváltás környékén megállt, és azok a bevételek, amelyek ezzel a beruházással most a településre érkeznek – úgy, mint iparűzési adót, idegenforgalmi adót, továbbá a komplexumot kiszolgáló és az azzal együtt létrejövő vállalkozások generálta bevételeket a település további fejlesztésére tudja majd fordítani. 

Mit érdemes tudni a fejlesztés környezeti hatásairól?

Amint azt említettem, a nagy volumenű fejlesztéseknél van egy kötelező előzetes vizsgálati dokumentáció, amely a fejlesztésnek a környezetre és egyéb tényezőkre vizsgált hatásait veszi górcső alá. Az előzetes vizsgálatot a Hellnarik Kft.-vel közösen elvégeztük, ezt adtuk be a hatóságoknak. Az előzetes hatásvizsgálatot követően most el kell készítenünk a részletes környezeti hatásvizsgálatot, amely része a fejlesztést előkészítő folyamatnak. 

Szakértőkkel, tervezőkkel vizsgáltuk a környezeti hatásokat, mely vélemények részét képezik a jelenlegi vizsgálati anyagnak. 

Olyan céget bíztunk meg ennek az elvégzésével, amelynek igen nagy tapasztalata van ezen a területen. Azt is fontos látni, hogy a beruházás szempontjából a területen nem látszódik jelenleg mozgás, minden a „háttérben" zajlik a tervezőasztalon – fontosnak tartottuk, hogy előzetesen minden szükséges előkészítő munkát elvégezzünk, utána lehet elkezdeni a kivitelezést. 

A részletes környezeti hatásvizsgálati dokumentációt nemrégiben beadtuk az illetékes hatósághoz, jelenleg engedélyeztetés alatt áll. 

Budvári Róbert ügyvezető elmondta, hogy a részletes környezeti hatásvizsgálati anyagot nemrégiben beadták az illetékes hatósághoz, jelenleg engedélyeztetés alatt állFotó: Csudai Sándor - Origo

Milyen helyi igények érvényesülnek a tervekben?

Például a közlekedéssel kapcsolatos igények. Az egyik bejárathoz terveztünk egy méretes, körülbelül 150 gépkocsit befogadó parkolót az érkező autók számára. Ez beruházói oldalról indokolt volt, hiszen a lenti forgalmat, a környezeti terhelést kívántuk csökkenteni. 

A helyi lakosok, szomszédok azt kérték, hogy ezt a környezeti terhelést próbáljuk meg csökkenteni, hiszen az autók kipufogógáza és a zaj zavarná őket. Mi ennek a kérésnek eleget téve a tervezett 150 fős parkolóból most egy belső 50 férőhelyeset tervezünk. 

A hatásvizsgálat azt gondolom, hogy körültekintően és pontosan körbejárta azokat a kérdéseket, amelyeket kellett. 

Ha megkapjuk a környezeti engedélyt, indulhat a kikötő, az agora és az egyéb épületek engedélyeztetése. Az önkormányzattal és a helyi lakossokkal a fejlesztés időtartama alatt folyamatos párbeszédet kívánunk folytatni. 

Mikor kezdődhet meg a tényleges munka, és mikorra veheti birtokba majd a nagyközönség Aligaligetet?

Az év második felében indulhat el az a munka, amelyet a strand- és agorafejlesztés követhet. Nem elhanyagolható, hogy itt komplex közmű- és úthálózat-fejlesztés, valamint egyéb járulékos fejlesztés is történni fog. A terület hozzáférhetősége meglehetősen korlátozott, hiszen egy úton lehet megközelíteni, és a területen is egy út van, amit használni lehet. 

Terveink szerint maximum 5-6 évvel számolunk a kivitelezés időtartamát tekintve. 

A kikötő fejlesztése lesz az első ütem, majd a 2023-as szezonra már egy új kikötő várja az ide látogatókat. A komplexum a közösségi terek, a vendéglátóipari egységek, kisebb üzletek és minden kiszolgáló létesítmény az úthálózattal, valamint a szállodafejlesztéssel folyamatosan, évről évre bővülhet.

A Lima Design Kft. épületében hosszas tervezés folyik, mielőtt megkezdődne az érdemi kivitelezésFotó: Csudai Sándor - Origo

A már említett agora egyfajta közösségi tér lesz. Milyen kisebb szolgáltatásokat terveznek a területen létrehozni?

A terület használata jelenleg csak a nyári időszakra koncentrálódik, tehát június 15. és augusztus 31. között, amikor valamilyen szintű kontroll alatt érkeznek a területre a vendégek. Működik egy közösségi strand, nyáron a helyi lakosok, nyaralótulajdonosok kártyával ingyenesen használhatják a strandot, akik pedig nem rendelkeznek ezzel, belépődíj ellenében használhatják az általunk üzemeltetett strandot. Az agora is olyan terület, ahol az a cél, hogy szezontól függetlenül mindenki megközelíthesse, hiszen ez lenne az a terület, amely Aligaliget és a település központja is egyben. 

Itt olyan vendég- és szolgáltatóegységek lesznek, ahol meg lehet inni egy kávét, lehet reggelizni, találkozni. Lesz orvosi ellátás, de betérhetnek egy étterembe vagy hajósboltba is az érdeklődők. 

Azt, hogy pontosan milyen attrakciókat valósítsunk meg, még nincs róla határozott álláspont. Ebben a kérdésben is jó lehet az a fajta egyeztetés, amelyet az önkormányzattal tovább folytatunk jövő januárban. 

A cél egy olyan komplexum létrehozása, amely önmagában idevonzza a látogatókat.