Karikó Katalin biokémikus veheti át a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét úttörő biokémiai munkásságáért - tájékoztatott a németországi bejelentésről a Szegedi Tudományegyetem szerdán.

Karikó Katalin az elismerést különös tekintettel a SARS-CoV-2 elleni vakcinák gyors kifejlesztéséhez való hozzájárulásával nyerte el. 

A Helmholtz-érmet 1994 óta kétévente adják át. Karikó Katalin 2022. június 4-én, a Leibniz-napon, a németországi akadémián veszi majd át a Helmholtz Medalt. 
A méltatás szerint Karikó Katalin 2004-től olyan speciális mRNS-módosításokról publikált, néhányat Drew Weissmannal együtt, amelyekkel jelentősen csökkenthetők a nem kívánt szekvenciafüggetlen immunreakciók. 

Ez olyan alapvető felfedezés volt, amely az emlősök immunrendszerében az RNS-szabályozás és az RNS elleni védekezés egy teljesen új dimenzióját tárta fel. Az RNS-módosításokról 1990 és 2010 között számos közlemény jelent meg, de Karikó Katalinnak az uridineknek a pszeudouridinekkel való helyettesítésére fölfedezett módszere jelentette a sikeres terápia kulcsát.

Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője beszél, miután átvette a Humanitas orvosi egyetem díszdoktori címét Rozzanóban 2021. november 29-énForrás: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

Karikó Katalin kutatásai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az immunsejteket mRNS-sel úgy lehessen stimulálni, hogy azok megvédjék a szervezetet az agresszív daganatoktól. Az összegzés kiemeli, hogy Karikó Katalin kreatív és kitartó kutatásaival alapjaiban változtatta meg az orvostudományt. 

A díjjal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia azokat a tudósokat ismeri el, akik kitartó kutatással és a mindenkori finanszírozási prioritások mellett megalapozzák a társadalom javát szolgáló alkalmazásokat.  A Helmholtz Medal a németországi akadémia azon kitüntetése, amellyel a bölcsészet- és a társadalomtudományok, a matematika, a természettudományok, a biológia, az orvostudomány és a műszaki tudományok területén elért kiemelkedő eredményeket ismeri el.

Az 1891-ben alapított Helmholtz Medal első négy díjazottját maga a névadó, Hermann von Helmholtz német orvos és fizikus javasolta az elismerésre. Az 1892-es első ceremónia óta - mások mellett - a Nobel-díjas agykutató Santiago Ramón y Cajal; a kvantumfizika megalapítójának tartott Max Planck; Noam Chomsky philadelphiai születésű nyelvész; két magyar származású vegyész, John C. Polányi és Somorjai Á. Gábor is elnyerte a kitüntetést.