Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

szmog, légszennyezés, levegő, rossz, légszennyezettség, illusztráció
Salgótarján, 2018. november 14. Füstölő kémény Salgótarjánban 2018. november 14-én. A Nemzeti Népegészségügyi Központ előző napi tájékoztatása szerint több településen romlott a levegő minősége, öt városban egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt, további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Rossz a levegő minősége a szálló por miatt a Sajó völgyében - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz:

  • az elfogadható,
  • a kifogásolt,
  • az egészségtelen és
  • a veszélyes minősítést.

Az NNK azt írta

veszélyesnek minősítették a levegőt Putnokon és Sajószentpéteren. Ajkán, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon és Várpalotán pedig egészségtelen a levegőminőség.

További hat település levegőminősége kifogásolt. Az NNK arra figyelmeztet, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. Ezzel együtt megjegyezték, fontos, hogy az ünnepek alatt sem szabad megfeledkezni a rendszeres, gyors szellőztetésről.

A meteorológiai előrejelzés alapján csütörtökön még nem várható, hogy javulna a levegőminőség.

Felhívták a figyelmet, hogy a fűtési szezonban

Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten - hangsúlyozták.