Márki-Zay Péter a korábban tett kijelentései alapján kívánatosnak tartja a migrációt, az idegen kultúrákból érkező bevándorlók integrálását, és úgy vélte, hogy a vegyes házasságokból születendő gyermekek jó hazafiak lesznek. Amellett, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje az illegális migrációt elutasító magyarokat sértegette, úgy vélte: még az inváziószerű bevándorlásnak is több előnye van, mint hátránya. A Mediaworks Hírcentrumának összefoglalójából kiderül: Márki-Zay úgy tett, mintha nem ismerné az integráció elmaradásáról szóló lesújtó nyugati tapasztalatokat, vagy éppen a párhuzamos társadalmak kialakulásából adódó tragédiákat. Márki-Zay Péter programjáról sorozatot készített a Mediaworks Hírcentrum, ez a negyedik rész.

Mára gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc mellett Márki-Zay Péter a migráció egyik leglelkesebb támogatója a magyar politikában.

Osváth Zsolt YouTube-influenszer nyári műsorában Márki-Zay azt fejtegette, hogy milyen fontos neki a bevándorlók kényelme. – Az a legfontosabb dolog, hogy azok az emberek, akik (...) ide érkeznek hozzánk a Kárpát-medencébe, ebbe a kis országba, érezzék jól magukat – fogalmazott. Úgy vélte, hogy a migránsok 1-2 generáció alatt „magyarrá válnának", ám ennek erősen ellentmond, hogy a muzulmán bevándorlók – akik a 2015-ös inváziószerű krízis során érkezők java részét is alkották – a nyugat-európai tapasztalatok szerint több nemzedék alatt sem képesek integrálódni, sőt egyre inkább elkülönülnek.

Márki-Zay PéterForrás: Hans Lucas via AFP/Valeria Mongelli / Hans Lucas/Valeria Mongelli

 

Két évvel ezelőtt, az önkormányzati választás kampányában Márki-Zay hasonlóan a bevándorlást támogatóan nyilatkozott. A Kálmán Olga (DK) által írt könyvben azt fejtegette, hogy amíg Magyarország az Európai Unió tagja, addig a kormány nem tudja megakadályozni a hazánkba irányuló migrációt, s így például a mohamedán vallású bevándorlók beáramlását is el kell tűrnünk. Amellett, hogy Márki-Zay vegyes házasságból született gyerekek lelkes hazafiakká neveléséről ábrándozott, úgy vélte, hogy a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorol egy adott térség gazdasági fejlődésére. A kijelentését ugyanakkor semmilyen adattal nem tudta alátámasztani.

Az illegális migrációból adódó veszélyeket és kockázatokat pedig tagadja a hódmezővásárhelyi polgármester, aki 2018-ban például ártalmatlan és jelentéktelen dologként beszélt a bevándorlásról. Mindössze három évvel a 2015-ös migránsválság után, amikor több százezer papírok nélküli bevándorló lépett be jogtalanul hazánk területére más földrészekről, Márki-Zay már úgy fogalmazott egy facebookos bejelentkezésében: „A legnagyobb veszélyt én nem abban látom, hogy itt tömegével jönnének a migránsok, hál' istennek nem ismerek senkit, akit bántottak volna." Azaz, Márki-Zay szerint a migránsok nem bántanak senkit.

Szintén 2018-ban Márki-Zay Bécsből is jelentkezett a közösségimédia-oldalán, demonstrálandó, hogy a már bevándorlóországgá vált Ausztria fővárosában nem jelent problémát a nagy számú idegen kultúrájú ember jelenléte.

Migránsok tartanak a magyar határ felé a szerbiai Oroszlámos közelébenForrás: MTI/Balogh Zoltán

 

Bár az már a migrációs válság alatt ismert volt, hogy a Soros-hálózat hogyan segíti a migrációt a különböző NGO-kon keresztül, és az amerikai tőzsdespekuláns a Project Syndicate oldalán maga tette közzé a Soros-terv néven ismertté vált, egymillió migráns betelepítését tartalmazó elképzeléseit, Márki-Zay a milliárdos szerepét és befolyását is bagatellizálta a 2015-ös események kapcsán. – Hát, Soros, nem tudom, hogy akart vagy nem akart behozni, de egyet sem sikerült Magyarországra behozni. Egy nyomorult migránst sem – fogalmazott a már említett nyári interjúban. Mindezzel párhuzamosan a baloldal miniszterelnök-jelöltje maradi, nevetséges elképzelésként beszélt a kormánynak az illegális migrációval szembeni fellépéséről, amelynek a célja a nemzeti szuverenitás és a kulturális homogenitás megőrzése. Egy tavaly októberi eseményen azt hangoztatta, hogy szerinte „egy kicsit bezárkóztunk, lemaradtunk, elmaradtunk a világtól". Később óriásposzteren hirdette, hogy szerinte Soros György egyetlen migránst sem hozott be, azaz plakátokon állt ki egyértelműen Soros mellett.

Figyelemre méltó, hogy Márki-Zay nemcsak a magyar kormányt támadta következetes migrációs politikája miatt, hanem azokat az állampolgárokat is, akik ellenzik az illegális bevándorlást: egy idei, őszi fórumon sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz hasonlította őket. Azaz, több millió magyar embert sértegetett.