Harmadfokú (vörös) meteorológiai riasztást adtak ki több megyére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső veszélye miatt harmadfokú (vörös) riasztást adott ki Bács-Kiskun megye, Tolna megye, Csongrád-Csanád megye, Békés megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye területére - írja a katasztrófavédelem. 

Az érintett területen tartós, többórás ónos eső várható. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Másodfokú (narancs) meteorológiai riasztást adtak ki szintén ónos eső veszélye miatt Baranya megye területére. Itt is többórás ónos eső várható, a várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t.

Emellett több megyében elsőfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt.

Frisstíés: Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban Ónos eső veszélye miatt kiadott riasztást Baranya megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Tolna megye területén.

Korábban a katasztrófavédelem azt kérte, azokon a területeken, 

ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak. 

Piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, az autók irányíthatatlanná válnak.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta, délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön) 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

Délutánra átmenetileg csendesedhet a csapadék, majd estétől, éjszakától egy újabb csapadékzóna éri el az ország déli határait. Ez a csapadékzóna vasárnap éjjel fokozatosan észak, északkelet felé haladva 

újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. 

Kitértek arra is, hogy a Dunántúlon nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően maximum 3, Zala megyében és környezetében akár 

5 centimétert is meghaladó hóréteg alakulhat ki a déli órákig. 

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az Útinform.hu oldalon lehet tájékozódni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de 

arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról. 

Az intenzívebb havazással érintett területeken is érdemes lesz fokozott óvatossággal és a téli közlekedésre megfelelően felkészített autókkal közlekednie az autósoknak, mert folyamatos havazás mellett míg egy-egy munkagép megteszi a fordulókörét, addig a jelentős csapadékutánpótlás miatt újra téliesebbek lehetnek időszakosan az útviszonyok.