Megúszhatja a börtönt a szenteste a pesti belvárosban gyorsulási versenyt tartó luxusautós, aki miatt meghalt egy kétgyermekes édesanya?

Vágólapra másolva!
Akár egy felfüggesztett büntetéssel is megúszhatja az a fiatal, aki szenteste okozott halálos balesetet. Egy barátjával tartott gyorsulási versenyt, amikor nekihajtott egy másik autónak, amelyet egy 47 éves nő vezetett, aki a helyszínen meghalt. Valószínűleg nyári kerekek voltak a férfi kocsiján, a társának pedig a Tények információi szerint jogosítványa sem volt. Ami biztos, hogy a fiatal férfi az ünnepeket a szeretteivel tölthette, miközben a nő családja teljesen összetört, a nő kisfiának a rokonokhoz kellett mennie, teljesen összeomlott.  
Vágólapra másolva!

Egy másik autóssal versenyzett az a sofőr, aki aztán karambolozott. A karambolban egy 47 éves nő meghalt. Mindez szenteste történt Budapesten, a Soroksári úton. A Tényeknek interjút adott az asszony férje és kislánya.

Az eddigi információk szerint

a nő épp az ajándékvásárlásból tartott hazafelé, amikor a fiatal férfi belehajtott az autójába. A férfi nyári gumikkal közlekedett a csúszós úton, társának - aki a másik kocsit vezette, és akivel gyorsulási versenyt tartottak az úton - még jogosítványa sem volt.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük Borbély Zoltán ügyvédet, hogy hány év börtön várhat a halálos balesetet okozó sofőrre:

- mondta el Borbély Zoltán ügyvéd, akitől ezután azt is megkérdeztük, hogyan lehetséges, hogy a balesetet okozó fiatal férfi a szentestét otthon tölthette:

- mondta az ügyvéd.

Noha ez nem történt meg, az eddigi információk alapján az biztosnak tűnik, hogy a férfi, aki a balesetet okozta, egy másik férfival versenyzett, tehát ilyen szempontból ha nem is szándékos balesetről beszélünk, azért jó néhány kérdés felmerül. Pont ezért kerestük meg Lovas Károly vezetéstechnikai szakembert.

- mondja.

Arra a kérdésre, hogy szerepet játszhatott-e a balesetben a nyári gumi, a szakember azt mondja: biztosan.

de egy ilyen balesetben nem ez az elsődleges veszélyforrás, hanem maga a gyorsulási verseny olyan forgalmi viszonyok között, amilyeneknél valójában erre nincs lehetőség. Ilyenkor ugyanis a sofőrök jobban figyelnek egymásra, mint a forgalmi viszonyokra és a többi közlekedőre, és túlvállalják az autójuk képességeit is".

A szakértőtől azt is megkérdeztük, hogy lett volna esélye elkerülni a vétlen sofőrnek a balesetet, mire azt válaszolta, hogy

a baleset csak akkor kerülhető el, ha a vétlen sofőr előre látja, illetve tudja, hogy mi fog történni, és van néhány másodperce, hogy reagáljon, félrehúzódjon, illetve gázt adjon, hogy kikerülje az őt veszélyeztető járművet.

Vagyis a vétlen sofőrnek szinte esélye sem volt arra, hogy elkerülje a karambolt.