Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Metropol kiderítette, a fővárosi közműcégek vezetője, Mártha Imre, illetve a családja nevén futó cég közvetlenül a hírhedt maffiózótól, Prisztás Józseftől és családjától vette a legalább 2 milliárdot érő ingatlanát. De ki is volt a bűnöző Prisztás József? 

A kilencvenes évek alvilági leszámolásai gyakorlatilag Prisztás József meggyilkolásával vették kezdetüket. A vállalkozót 1996 novemberében filmbe illő jelenetek közepette akkor lőtték le az óbudai Ladik utcában, amikor éppen az autójába szállt be. Az elkövető egy kerékpárral távozott a bűncselekmény helyszínéről. A gyilkosság hátterében a rendszerváltás után formálódó hazai alvilág pozícióharca állt.

1996. november 1-jén Óbudán, a Ladik utcában egy gyilkos lelőtte az autójába beszálló Prisztás József vállalkozót, majd kerékpárral távozott a helyszínrőlForrás: Origo

A történések egyik legfontosabb mozgatórugója az olajozásból bűnözői csoportokhoz áramló hatalmas pénz volt. Az összegek nagyrészt az éjszakai élet szereplőihez jutottak. A nehézfiúk mellett felfegyverzett „csapatok" teljesítettek szolgálatot. Mindennapossá váltak az erőszakos pénzbehajtások, az önbíráskodások. A szórakozóhelyeket is ezeknek a csoportoknak tagjai, „katonái" védték.

Prisztás József főképp ingatlanbefektetésekben és nagyobb összegű pénzkölcsönzésekben utazott. Éppen egy ilyen ügylet kapcsán került összetűzésbe az alvilág „bankárával", Lakatos Andrással – becenevén Kisbandival – és az Energol egyik volt vezetőjével, Portik Tamással. Az azóta lefolytatott büntetőeljárások nyomán kiderült: Prisztás József meggyilkolására utóbbi, vagyis a számos más ügyben elítélt, illetve perbe fogott Portik Tamás adott megbízást.

Abból a körből, amelyben Prisztás József mozgolódott, számos alvilági szereplő – mások mellett Döcher György – már meghalt, többen jelenleg is a rács mögött vannak. Napjainkban csupán néhány, korábban bűnözői életre berendezkedő, börtönöket is megjárt figura – például Tasnádi Péter – tevékenykedik szabadon.

A Prisztás József meggyilkolása után hátramaradt jelentős vagyon egy része a vállalkozó családjára maradt.