Szilveszter éjjel sokan szeretnek a családjukkal, baráti társaságukkal tűzijátékozni. Ennek azonban szigorú szabályai vannak. Nem véletlenül, hiszen ezek az eszközök komoly veszélyt jelentenek. Csak az erre kijelölt helyen lehet megvenni a különböző rakétákat, amelyeket, ha a vevők nem használnak fel, a szilveszter utáni napokban le kell adni az erre kijelölt helyeken. 

A szilveszteri hangulathoz sokak számára hozzá tartozik a tűzijáték. Az egyik, Budapesthez közeli tűzijáték árusnál azt mondták, egyre többen jönnek, ahogy közeledik szilveszter éjjel. Ahogyan elmondták, és a plakátjukon is látható, náluk három kategóriába tartozó tűzijátékot lehet venni, a negyedik osztályú rakétát nem árulnak, mert azokat csak szakemberek vehetik meg.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az első kategóriába tartoznak a legkisebb pirotechnikai eszközök, ezeket akár zárt térben is lehet használni, ide tartozik például az úgynevezett ördögpatron is. Ezeket a 14 évnél idősebbek vásárolhatják meg. A második osztályba már a nagyobb rakéták tartoznak, ezeket csak a szabadban lehet fellőni. Ide tartozik például a röppentyű vagy a tűzforgó. Aki már elmúlt  16 éves, ezek közül is válogathat. Fontos megjegyezni, hogy az első két kategóriába tartozó tűzijátékokat bármikor lehet használni, nem csak szilveszterkor.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A harmadik osztályba tartozó rakétáknak nagyobb a hatóanyag-tartalma, és csak nagy, nyílt területen lehet őket használni. Csak felnőttek vehetik meg, ők is csak december 28-a és 31-e között. Felhasználni december 31-én 18 órától lehet január 1-én reggel 6 óráig. Ezeket a tűzijátékokat, ha megmarad belőlük, legkésőbb január 5-ig le kell adni. Sokan nem tudják, de a leadott tűzijátékok árát nem fizetik vissza.

Megszoktak lepődni az emberek, amikor visszahozzák a terméket, de az árát nem kapják vissza – mondja az egyik árus, majd hozzáteszi, hogy mivel nem tudják biztosan, hogy a tűzijáték nem sérült-e meg, így már nem biztonságos.

A leadott termékeket megsemmisítjük. Nem áruljuk újra, hiszen nem lenne biztonságos – teszi még hozzá a férfi.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az árus szerint teljesen változó az, hogy milyen tűzijátékokat vesznek az emberek, nincsen kimondott kedvenc. Tapasztalatai szerint ez azon múlik, hogy milyen korú a társaság. Ha kisgyerek is van, akkor általában a kisebb, halkabb tűzijátékokat veszik a vásárlók.

Családi hagyomány

Az egyik vásárló elmondása szerint az ő családjában gyerekkora óta szinte hagyomány, hogy szilveszterkor tűzijátékoznak.

Ma már nem a szüleimmel és a családommal töltöm a szilvesztert, hanem a barátaimmal, de szerencsére ők is szeretik a tűzijátékot, szóval idén sem kezdjük az új évet rakéták nélkül

– mondja a férfi, aki több féle rakétát is vett, főleg a harmadik kategóriából válogatott. A szokás szerint éjfélkor fogják fellőni a tűzijáték nagyobb részét, közben pedig pezsgővel koccintanak.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A petárda továbbra is tilos

A rendőrség a közösségi oldalán hívja fel arra a figyelmet, hogy a tűzijátékok hasznaálatára vonatkozó szabályok nem változtak az elmúlt évekhez képest,

így petárdát birtokolni és használni továbbra is tilos.

Aki ezt nem tartja be, az 150 ezer forint bírságit is kaphat.

A tűzijátékot nem lehet tűzveszélyes anyagokkal együtt tárolni, ahogyan tetőtérben, pincében és alagsorban sem. Ha a doboz átnedvesedik, vagy sérült, akkor tegyük külön a többitől.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A rendőrség pontokba szedte, hogy mire kell kiemelten figyelni:

  • Csak engedéllyel rendelkező helyről vásárolj, a terméken legyen magyar használati utasítás.
  • Mindenképp el kell olvasni a használati utasítást és azt be kell tartani.
  • Gyerekektől zárjuk el.
  • Indításkor ne a földbe szúrjuk le a rakétát, hanem egy stabil csőből lőjük ki. Ez lehet akár egy üres pezsgős üveg is.
  • Tartsuk be a biztonsági távolságot.
  • A csak szabadtéren használható tűzijátékot ne lőjük fel zárt térben.
  • A háziállatokat tartsuk bezárva.

Óriási tüzet okozhatnak a tűzijátékok.

A katasztrófavédelem közleménye szerint évente átlagosan ötven olyan esethez riasztják a tűzoltókat, amikor tűzijáték okozott tüzet. Ezek többnyire kisebb tüzek, de minden évben előfordul pár nagyobb, akár több millió forintos kárt okozó tűzeset is.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A leggyakrabban fenyők, tuják vagy a szemetes gyullad ki, de olyan is előfordult már, hogy egy rakéta a nyitott ablakon berepült a szobába és ott okozott tüzet. A katasztrófavédelem többek között azt tanácsolja, hogy erős szélben ne tűzijátékozzunk, valamint akkor se, ha alkoholt ittunk előtte. A megvett tűzijátékot ne szedjük szét és ne próbáljuk meg átalakítani. A elhasznált rakétákat ne dobjuk ki azonnal a kukába, mert azok felgyulladhatnak.

Hiába tilos, tavaly is volt kézben felrobbanó petárda

Az Origo megkeresésére a mentősök elmondták, hogy tavaly több ezer riasztást kaptak Szilveszter éjjel. A legsűrűbb időszak jellemzően éjfél és hajnali 4 között szokott lenni.

A mentőket 3 olyan esethez riasztották, amikor tűzijáték okozott balesetet. Előfordult, hogy valakinek egy petárda robbant felt a kezében, másnak egy rakéta okozott arc és szemsérülést.

Képünk illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szénmonoxid mérgezések és belgyógyászati rosszullétek mellett tavaly szilveszterkor 71 részeg és 23 valamilyen drog hatása alatt álló embert kellett kórházba vinni, közülük 7-en kiskorúak voltak.

Azt tanácsolják, hogy a hidegben ne hagyjuk magukra a részegség, vagy más ok miatt az utcán fekvő embereket, mert percek alatt veszélyesen lehűlhet a testhőmérséklete.