Jön az a néhány óra, amitől a kutyák a legjobban rettegnek

tűzijáték, háziállat, szilveszter, új év, kutya
Vágólapra másolva!
Szilveszter éjjel a tűzijátékok, és az egyébként tiltott petárda hangjától a kutyák nagyon megijedhetnek, és félelmükben elszökhetnek otthonról, vagy akár rá is támadhatnak bárkire. Éppen ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület több tanácsot is ad a gazdáknak, hogy hogyan vigyázzanak a kedvenceikre.
Vágólapra másolva!

A szilveszter éjjel fellőtt tűzijátékok a háziállatokban hatalmas pánikot kelthetnek, mivel

a kutyák sokkal érzékenyebbek a hang- és fényhatásokra, mint az emberek.

A gazdák különböző módszerekkel próbálják megóvni a kutyáikat. Egy fővárosi kutyát sétáltató nő az Origónak elmondta, hogy az ő kutyája nagyon félős.

Már a busz hangjától is megijed, és rohanna haza, ha nem lenne pórázon.

Képünk illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondja a nő, majd hozzáteszi, hogy ennek a kötésnek az a lényege, hogy a kutya testét úgy kötik át, mintha éppen ölelné valaki, amitől megnyugszik.

- teszi még hozzá.

Képünk illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Egy másik nő éppen a kutyájával játszott a parkban, de ezt szilveszter éjjel már biztosan nem fogja megtenni.

"Szilveszterkor nem fogom róla levenni a pórázt séta közben, hogy labdázzon. Szerencsére ő nem fél a durrogástól, de én nyugodtabb leszek, ha rajta van. Ezenfelül igyekszünk majd este kicsit korábban lejönni sétálni, mint ahogy szoktunk. Minél később van, annál több a tűzijáték" – mondja.

Elmondása szerint a környéken többször is előfordult, hogy egy kutya megijedt egy durranástól és elszaladt.

Képünk illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

– teszi hozzá a II. János Pál pápa téren beszélgetve.

Sokkos pánikot kaphatnak a kutyák

Egy tűzijáték hangja és fénye sokkos pánikot okozhat a kutyáknál vagy a macskáknál, ami miatt az állat akár támadhat is. A leggyakoribb eset az, hogy

az állat elszökik otthonról, és sok soha nem tér haza

– írja közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni.

A menekülő állatok akár 10 kilométert is képesek megtenni.

Az egyesület a következőket tanácsolja az állattartóknak:

  • A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.
  • Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
  • A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.
  • Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.