Egy percen múlt a Baross utcai tragédia hősének élete

Bsaross utcai kisbolt
Budapest, 2021. december 28. Tűzoltók egy fővárosi élelmiszerboltnál, ahol egy ember meghalt, egy pedig megsérült, miután rájuk szakadt az üzletben a galéria a VIII. kerületi Baross utcában 2021. december 28-án. A törmelék és a galériában felhalmozott áru - mintegy 20 négyzetméteren - négy embert temetett maga alá, hármat sikerült kimenteni. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy percen múlott a Baross utcában történt halálos tragédia hősének élete: Dániel épp egy közeli üzlet előtt cigarettázott, utána akart beugrani a boltba egy üditőért. Ha korábban végez, lehet, hogy őt is maga alá temetik a leszakadt galéria romjai. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz az ügyben, egy ügyvéd szerint azonban a galéria építőjének és az ellenőrzést végző hatóságoknak is vizsgálni kell felelősségét.
Vágólapra másolva!

– Kijöttem egy cigarettát elszívni az üzlet elé, utána akartam beugrani a kis közértbe egy üdítőért, évek óta oda járok. Éppen indultam volna, amikor meghallottam a hatalmas robajt, olyan volt, mint amikor a ház tetejéről a jeges hó szakad le – idézte fel a Blikknek a budapesti Baross utcában történt tragédiát Horváth Dániel, aki egy közeli üzeltben dolgozik fodrászként. A férfi ezután nem tétovázott, azonnal a bajbajutottak segítségére sietett, és a vállával tolta be a kisbolt ajtaját, amit eltorlaszolt a lehulott törmelék.

– A tulajdonost, Józsi bácsit láttuk meg először, próbáltunk segíteni a romok alól kikászálódni.

A tulajdonos fia is ott volt. Egy eladó nő és egy üzletkötő rekedt a törmelék alatt. Ekkor megérkezek a tűzoltók, ők mentették ki a sérülteket, s egy órával később ők hozták ki a halálos áldozatot is – mesélte Dániel. A tulajdonos szerinte láthatóan sokkos állapotban volt.

– Ha belegondolok, egy percen múlott, én is ott álltam volna, mint vásárló, ha előbb végzek a cigarettával, lehet, hogy én is ott feküdtem volna a romok alatt. Úgy látszik, az égiek vigyáztak rám – mondta a fodrász.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak

A Blikk helyszíni beszámolója szerint szerdán a kis közértben jól láthatóak a falra rögzített gerendák, amelyek a galériát tartották. A csavarok kiszakadva, az elektromos kábelek szabadon lógtak. Közben áramtalanították a helyiséget, sötétben, félhomályban folyt a pakolás.

A törmelék és a galériában felhalmozott áru - mintegy 20 négyzetméteren - négy embert temetett maga alá, hármat sikerült kimenteni Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A tragédia kapcsán a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés vétség gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Blikknek Györei Péter ügyvéd azt mondta, hogy itt nyilvánvalóan felmerül az üzemeltető, vagyis a boltvezető felelőssége, aki esetleg a foglalkozásának szabályait megszegve túlságosan megterhelte a kialakított galériát.

Ha valóban gondatlanul járt el, akár 5 éves börtönt is kiszabhat a bíróság

– mondta az ügyvéd. Györei azt is hozzátette: másodlagosan komoly polgárjogi kártérítési per is indható, és azt is kell vizsgálni, nem hibázott-e a galéria építője, esetleg rossz terhelési adatokat adott-e meg. Emelett az ügyvéd szerint felmerülhet az is, hogy az ellenőrző szervek megfelelően ellenőrizték-e a kialakítását és a teherbírását a födémnek.