Senki nem akarja a háziorvosi praxisokat büntetni a kötelező hétvégi oltások megszervezése kapcsán a legújabb rendelkezések alapján, hanem a cél, hogy minél hatékonyabban szervezzék meg a települési oltónapokat - mondta Békássy Szabolcs az Origónak. Az orvos-beteg bizalom az egészségügyi ellátórendszeren belül a háziorvosok esetében a legerősebb, ami nagy mértékben hozzájárulhatott ahhoz is, hogy az ismétlő oltások 47 százalékának beadására a praxisokban került sor - tette hozzá. 

Nem a büntetés a célja a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozatnak, amelye tartlamazza az esetleges bírságot - mondta Békássy Szabolcs az Origónak. A háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője szerint ennek a szükségességét az adta, hogy a háziorvosi praxisok hétvégi oltási tevékenysége technikailag finanszírozhatóvá váljon a NEAK által. A rendelkezésben benne maradtak ezek a közigazgatási passzusok, de nem cél, hogy bárki is megbüntesse az akcióban részt vevő, vagy az akcióból valamilyen ok miatt kimaradó háziorvosi praxisokat - tette hozzá. A cél, hogy az Országos Oltási Munkacsoport döntésével összhangban a megyei védelmi bizottságok a helyi adottságok figyelembevételével rugalmasan tudják szervezni a települési oltási akciónapokat. A gyakorlatban például, ha egy egészségházban több háziorvosi praxis működik, akkor elégséges lehet egy oltópontot kialítani - hívta fel a figyelmet a szakember.

Az oltónapok hatékony megszervezése fontos célForrás: MTI/Rosta Tibor

A megyei védelmi bizottságok a háziorvosok bevonásával mindezek alapján mérik fel, hogy az egyes településeken, hogyan lehet megszervezni az oltásokat, hová kellhetnek oltóbuszok, vagy éppen hol tudják háziorvosi praxisokban megszervezni. Reméljük, hogy a szakmai egyeztetések eredményeként meghozott intézkedésekkel, a helyi sajátosságok figyelembe vételével elő lehet mozdítani az átoltottsági arány növelését a hátrányos helyzetű településeken is - mondta Békássy.

Az orvos-beteg bizalom az egészségügyi ellátórendszeren belül a háziorvosok esetében a legerősebb, ami nagy mértékben hozzájárulhatott ahhoz is, hogy az ismétlő oltások 47 százalékának beadására a praxisokban került sor. Bízik benne, hogy ezen lépésekkel tovább nőhet az átoltottsági arány a településeken. A háziorvosi praxisok szabadon választhatják meg januárban, hogy a pénteki és a szombati nap közül melyiket választják, nyilvánvalóan itt az önkormányzatoknak lehet nagy szerepe, hogy elősegítsék a minél nagyobb aktivitást. Az oltási akciónapokon a Sinopharm, a Jansen és a Pfizer vakcinák lesznek elérhetőek - tette hozzá. Jelenleg is folyamatos a praxisok részéről a megyei védelmi bizottságok felé történő visszajelzés, ezt követően lehet majd pontosan megmondani, hogy egyáltalán hol és milyen menetrendben zajlanak majd a települési oltási akciónapok - zárta a szakember.