A sikerhez kap kulcsokat, aki megismeri az Academy of Achievement kitüntetettjeit. A 60 éve alapított nonprofit szervezet tagsága és a Golden Plate Award 4 Nobel-díjas tudós ajánlásával lett Karikó Kataliné. Az mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Los Angelesben vette át az „Aranytányér" díjat.

Önértékelése szerint „a világ egyetlen más szervezetéhez sem hasonlít az Academy of Achievement". Az „Amerikai Teljesítmények Akadémiájának" immár kitüntetett tagja Karikó Katalin, a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott „mRNS-alapú vakcina anyjaként" nevezett biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa és a BioNTech cég vezető alelnöke - áll a Szegedi Tudományegyetem sajtóközleményében.

A Karikó Katalinhoz kötődő különleges szervezet és a Golden Plate Award kitüntetés története a siker titkait rejti.

Az „Aranytányért" öt – a művészetek, a közszolgálat, a tudomány és felfedezés, az üzleti élet, a sport – kategóriában adják át.

A rangos díjat megkapta már – többek között – a filmrendező Steven Spielberg, a béke Nobel-díjas Mihail S. Gorbacsov; a Magyarországról indult atomfizikus Teller Ede; a Microsoft Corporation társalapítója, Bill Gates; a profi kosaras Michael Jordan is.

Az Academy of Achievement kitüntetését 2021. december 23-án, a Los Angeles-i Bel Air Hotelben tartott díszvacsorán vette át Karikó Katalin.

A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Twitter-bejegyzése pontosította, hogy a banketten készült fényképen mellette látható Frances H. Arnold adta át az „Aranylemez" éremváltozatát, amelyet a nyakába akasztva viselt, hasonlóképpen a mellette álló, a 2021. évi orvosi Nobel-díjat elnyert Ardem Patapoutianhoz és a 2020-as fizikai Nobel-díjas Andrea Ghezhez.

Az asztaltársaságból a 2018. évi kémiai Nobel-díjas Frances H. Arnold 2014 óta tagja „a Teljesítmény Akadémiájának". Rajta kívül a magyar biokémikus ajánlója volt a 2020-as kémiai Nobel-díjas, a „kódfejtő" Jennifer A. Doudna is, aki méltatást írt a TIME 100 listára, a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott Karikó Katalinról.

Karikó Katalin laudálói közé tartozott a sejtreceptor-kutatás úttörője, Robert J. Lefkowitz, illetve az ugyancsak Nobel-díjas James P. Allison, akinek sok rákos beteg köszönheti az életben maradását.

A chekpoint gátlók felfedezője, az amerikai immonológus, a Cancer Research Institute igazgatójaként 2021. november 10-én adta át Karikó Katalinnak a William B. Coley medált.

Érdekesség, hogy mindkettőjük kitüntetés-gyűjteményében szerepel – többek között – a Breakthrough Prize, a Horwitz Prize, a Paul Ehrlich and Ludwig Darmstaedter Prize, a Lasker Award, az Albany Medical Center Prize és a Dr. Paul Janssen Award.

Mi a különleges teljesítmény titka? E kérdésre vár választ minden tagjától az Academy of Achievement.

A szervezet honlapján élettörténetek szólnak a szenvedélyről, a vízióról, a felkészülésről, a bátorságról, a kitartásról, a tisztességről – a siker kulcsairól.