Ezeket mind tilos csinálni az év első napján – újévi babonák!

Szilveszter, éjszaka, tűzijáték, éjfél, újév, Gellért-hegy, Gellért, budapest
Vágólapra másolva!
A babona úgy tartja: amit az év első napján teszel, azt teszed majd egész évben. De nemcsak azt érdemes szem előtt tartani, hogy mit kell tenni, hanem azt is, hogy mit tilos - a Life.hu cikke.
Vágólapra másolva!

Ne dobj ki semmit!

Újév napján nem szabad semmit kidobni, sem a szemetet, sem a felesleges dolgokat. A babona szerint ugyanis a szeméttel együtt a jövő évi szerencsédet is kihajítod. Az a legjobb, ha a szemetest másnap üríted ki. Január 1-jén egyáltalán semmit ne vigyél ki a házból, mert akkor a babona szerint "elszáll a tehén haszna".

Ne teregess!

Január 1-jén nem szabad sem mosni, sem teregetni. Így ugyanis kimoshatod és kiterítheted, azaz elveszítheted a szerencsédet. A teregetés azonban nemcsak az egész éves szerencsétlenségre utal, hanem halálesetet, közeli ismerősök vagy családtagok elvesztését is jelentheti, hiszen a halottakat is kiterítik, mint a mosott ruhákat.

Ne egyél halat vagy baromfit!

Nem véletlen, hogy újévi fogásként lencsét, malacsültet és rétest ajánlanak: ezek az ételek a hiedelem szerint szerencsét és gazdagságot hoznak. Ezzel szemben csirkét, kacsát vagy pulykát nem tanácsos fogyasztani újévkor, a baromfi ugyanis elkaparja a szerencsét. A halételek megítélése azonban nem ennyire egyértelmű, egyes vidékeken ugyanis azt tartják, hogy elúsztatja a szerencsét, más területeken viszont gazdagsághozóként fogyasztják a halat.

Ne egyél baromfit! Forrás: Shutterstock

Ne legyen rendetlenség!

Takarítani, szemetet kidobni, a felesleges dolgoktól megszabadulni, mosni, teregetni ugyan ezen a napon egyáltalán nem ajánlott, mégis fontos, hogy újév első napján rend legyen körülötted, hiszen a rendetlenség ezen a napon fokozottan vonzza magához a káoszt és a szerencsétlenséget. A rend viszont rendezett anyagiakhoz és családi élethez, sőt úgy általában nyugalomhoz vezet.

Ne adj kölcsön!

Január 1-jén legyél inkább fösvény! A babona szerint ugyanis nem jó ilyenkor sem pénzt, sem mást kölcsönadni, mert nehezen jön majd vissza hozzád. Ráadásul egész évben minden kifelé megy, kifolyik majd a kezed közül.

Vigyázz a női vendégekkel!

A népi hiedelem arra int, hogy újév napján fogadd óvatosan a látogatókat. A babona szerint ugyanis, ha az esztendő első vendége nő, akkor szerencsétlenség vár rád, így a barátnőidet csak óvatosan fogadd. Ha azonban az első látogató férfi, egész esztendőben minden sikerül, amibe csak belekezdesz.

Ne menj orvoshoz!

Ezen a napon nem szabad sem orvost hívni, sem orvoshoz menni, mert akkor az új esztendőt betegségek és sérülések kísérik végig. Január 1-jén a lustálkodás és a sok alvás sem ajánlott, hiszen a fekvés is bevonzhatja a testi-lelki problémákat.

Ne falj fel mindent!

Az újévre jól fel kell készülnöd! Ha ugyanis mindent felfalsz ezen a napon, az éléskamrád vagy a hűtőd egész évben kongani fog az ürességtől. Ha viszont marad bőven ennivaló a háznál, nem fogsz az idén semmiben sem hiányt szenvedni. Ezért nem árt gondosan bevásárolnod, január 1-jén pedig csak mértékkel enned és innod, pláne, ha az újévi fogadalmaid között a fogyókúra is szerepelt.

Ne veszekedj!

Az új esztendő első napján türelemre és nyugalomra intünk - ma inkább nyeld le az indulataidat, ezen a napon a legkisebb nézeteltérés is hatalmas vitává fajulhat. Sőt, a veszekedés akár egész éven át tarthat, mert a viszály viszályt szül.

Ne veszekedj! Forrás: Shutterstock

Ne viselj ócska göncöket!

Egy nőnek január 1-jén is adnia kell magára: még akkor se bújj ezen a napon ócska otthonkába, kinyúlt pólóba, kifakult melegítőbe, ha el sem mozdulsz a tévé elől, mert könnyen elkerülhet a szerencse és a pénz. Persze nem kell kisestélyiben a kanapén ücsörögnöd, de válassz új, tiszta, kényelmes ruhát. Ha például még a szerelmet keresed, vegyél fel piros fehérneműt, ez a babona szerint segít, hogy az új esztendőben megtaláld a párod.