"Ha a kormány megerősítést kap a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseiben, az "dupla legitimációt" ad számára "- mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.

A népszavazás a közvetlen demokrácia eszköze  - hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán, hozzátéve azért van rá szükség, hogy pontosan érezzék, "akár Brüsszelben is vagy a magyar baloldal részéről", hogy a legfajsúlyosabb kérdésekben a magyar kormány megkérdezi az embereket.

Ifj. Lomnici ZoltánForrás: MTI/Krizsán Csaba

Bár önmagában a kormány döntése is legitim lenne - akár egy ezzel kapcsolatos alaptörvény-módosítás esetén is -, "többletsúlyt biztosít" a témának, ha népszavazás erősíti meg 

- hívta fel az eredmény fontosságára a szakember a figyelmet.

Lomnici hozzátette, ha a köztársasági elnök úgy dönt, akár az országgyűlési választás napján is véleményt nyilváníthatnak a gyermekvédelemmel kapcsolatos kérdésekben a választók. 
A népszavazás arról szól majd, támogatják-e az emberek azt, hogy a kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülők hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak, akár nemi átalakító műtéteket vagy beavatkozásokat népszerűsítsenek, szexuális médiatartalmakat korlátlanul mutassanak be, vagy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg.

Az alkotmányjogász hangsúlyozta, hogy ezekről a témákról időközben kiderült, hogy nem evidensek az Európai Unióban. Holott teljesen egyértelmű, és ezt a polgári jog évtizedek óta - még a kommunizmusban is - úgy szabályozta Magyarországon, hogy a cselekvőképtelen 14 év alattiak nem csupán egy speciális sérülékeny csoportba tartoznak, hanem a mozgásterük is más 

- mutatott rá.

Lomnici Zoltán példaként említette, hogy ha egy kiskorú gyermek a spórolt pénzéből nem vásárolhat meg egy mobiltelefont, akkor hogy lehet egy olyan kérdéssel szembesíteni, hogy ő milyen szexuális identitást akar választani, és akár a szülő beleegyezése nélkül döntési pozícióba hozni nemátalakító műtétről. 
Ifj. Lomnici Zoltán idézett a New York-i gyermekvédelmi egyezményből, miszerint a gyermek személyiségének harmonikus kibontakozásához szükséges, hogy családi környezetben, boldog, szeretetteljes és megértő légkörben nőjön fel, de olyanokat is rögzít, hogy a család a társadalom alapvető egysége. Fontosnak nevezte, hogy a politikai jogokat is garantálni kell a gyermekeknek. Egy 1995-ös - a Horn-kormány idején született - magyar alkotmánybírósági határozat is kimondta: az értelmi-erkölcsi fejlődés biztosítása alapjog, de a szülőknek elsődleges felelőssége, jogai és kötelezettségei vannak.

A LMBTQ-propagandát népszerűsítő "drag queenek" minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy gyerekeket befolyásoljanak. Nyugaton már rendszeresen bejárnak az iskolákba érzékenyítő programokat végezni (a kép illusztráció, az Egyesült Államokban készült)Forrás: FREDERIC J. BROWN/AFP/ Getty

Az állam akkor lép be a szülő-gyermek viszonyba, ha a szülő nem tudja vagy nem akarja teljesíteni a kötelezettségeit a gyermekekkel szemben   

- hangsúlyozta az alkotmányjogász.