A magyar kormány örményországi mentőakciója

Vágólapra másolva!
Azbej Tristan a miniszterelnökségen működő, az üldözött keresztények megsegítésére létrejött államtitkárság, valamint a Hungary Helps program vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában számolt be a magyar kormány fellépéséről az örmény-azeri konfliktusban, valamint a keresztények helyzetéről a Közel-Keleten.
Vágólapra másolva!

A politikus beszámolt egy 2021. év végi sikeres akcióról, aminek a kapcsán megemlítette, hogy a Hungary Helps nemcsak az üldözött keresztényekkel foglalkozik, hanem humanitárius ügyekkel is. Az örmény-azeri konfliktusban Örményország megsegítése ügyében a magyar kormány tárgyalásokat folytatott azeri partnerével, ennek eredménye volt, hogy Azerbajdzsán Magyarországra küldött örmény hadifoglyokat, akiket a magyar kormány karácsonyi ajándékként hazavitt Jerevánba. Mindezek mellett százezer vakcinát is adott Magyarország az örményeknek.

Azbej Tristan elmondta azt is, hogy az örmények voltak az első keresztény nép, már Nagy Konstantin megtérése előtt felvették a kereszténységet. Emiatt is az elmúlt tizenhét században sok üldöztetésben volt részük, bár az is igaz, hogy a jelenlegi örmény-azeri konfliktus nem vallási hátterű, jegyezte meg. Az államtitkár hozzátette, ő maga is örmény felmenőkkel rendelkezik, amire nagyon is büszke. A politikus megerősítette, hogy a magyar kormány az örmény apostoli egyházzal és az örmény katolikus egyházzal is szolidaritást vállal, például Szíriában és Irakban is támogatták az örmény keresztény közösségeket, ezen túlmenően kétmillió euró támogatást is adott Magyarország az örmény apostoli egyháznak.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.