Átverik az embereket Karácsonyék a körúti biciklisávval

Budapest Nagykörút Biciklisávok , biciklis szabálytalankodók  Fotó : Markovics Gábor
Budapest Nagykörút Biciklisávok , biciklis szabálytalankodók Fotó : Markovics Gábor
Vágólapra másolva!
A BKK legfrissebb statisztikája szerint kétszer annyi autós rója az utakat, mint kerékpáros; az infók torzításával próbálják alátámasztani a főváros korábbi döntését, amivel elvették a sávokat az autósoktól azért, hogy a biciklisek igényeit is kielégítsék. A vezess.hu viszont kiszámolta, hogy a valódi arány tíz az egyhez.
Vágólapra másolva!

Kamerás felvétellel rögzítette a vezess.hu a bicikliutak tényleges kihasználtságát a körúton.

A BKK adataival szemben a vezess.hu szakportál december végi mérésével egyértelműen kimondja:

nemhogy kihasználatlanok a biciklisávok, de számottevően több kerékpáros sincs a 2020-as járvány óta, miközben feleakkora keresztmetszeten kell átszivárognia ugyanannyi autósnak.

A szakportál a BKK-val ellentétben egy egész napig kamerázott, és 43 ezer fényképből kiderült: 24 óra alatt 10 890 autós haladt az egyik sávban, míg 460 biciklis a biciklisávban.

Forrás: vezess.hu

A képekből kiderült, hogy a kerékpársávban a bicikliken kívül 144 motorkerékpár, 75 roller és 3 mentő, 2 rendőrautó és 1 egykerekű is előfordult, de ez még mind semmi, további 139-et is le lehet vonni az 1099-ből (összesen ennyien haladtak át a biciklisávon), mert ennyi szabálytalan autós is igénybe vette a bringasávot.

A kerékpársávban közlekedő biciklik százalékos aránya a többi közlekedőhöz képest így már csak 6,2 százalék a 93,8 százalékkal szemben – ismertették.

Ez igen távol esik a BKK által közölt számoktól.

A BKK vezess.hu-nak adott válaszából az is kiderült: ők a gyalogosokat is beleszámolták, úgy jön ki az autósokhoz mért 50 százalék.

Életveszélyes a biciklisáv a körút egy részén

- mondta a Metropolnak korábban Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese.

Életveszélyes a biciklisáv a körút egy részén Forrás: Origo

Mit gondolnak a budapestiek a nagykörúti biciklisávról?

Rozália:

Sándor: