Előbb szűnik meg az EU, mintsem Magyarország kilépjen belőle

Vágólapra másolva!
Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a világpolitika és az európai politika átalakulásáról. 
Vágólapra másolva!

Lomnici Zoltán szerint a világpolitikában a covid utáni helyezkedés indult el, annak ellenére, hogy a járvány még javában tart, azaz minden ország keresi az új pozícióját, például Kína is igyekszik megőrizni stratégiai vezető szerepét. Az ázsiai térségben lévő gazdaságilag kiválóan teljesítő államok sem akarják a kínaiak politikai vezető szerepét megkérdőjelezni.

Sajnos az Európai Unió az egymással való civódással van elfoglalva, ahogy ezt példának okáért több szakértő is megírta. Nem tudják eldönteni, hogy legyen-e például Európai Egyesült Államok, ami persze lehetetlen, hiszen a németek és a franciák elhúztak a mag-Európától, egyedül csak a V4-es országok, akik képesek felzárkózni mögöttük. Franciaország például erősödik, egy vitális országgá válik, szemben Németországgal, ez köszönhető Macron elnök nagyszerű teljesítményének. A francia elnök egy centrális erőteret hoz létre, ha lehet mondani ez a francia NER, jegyezte meg Lomnici Zoltán.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.