Infúzióra kötött beteget erőszakolt meg a sátoraljaújhelyi kórház ápolója, hét évre börtönbe kerülhet

bíróság, bíró, kalapács, pult, ítélet, illusztráció
illusztráció
Vágólapra másolva!
A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság ítéletet hozott annak az ápolónak az ügyében, akivel szemben szexuális erőszak minősített esete miatt emelt vádat az ügyészség. Erről tájékoztatta a törvényszék az Origót.
Vágólapra másolva!

A bíróságon már megállapított tények szerint egy férfi a sátoraljaújhelyi kórház ápolójaként jogosult volt arra, hogy orvosi utasítás alapján infúziós terápiát végezzen, illetve intravénás injekciót adjon be. 2020. július 9-én este, miután az éjszakai műszakot megkezdte, egészségügyi indokok nélkül és orvosi utasítás hiányában

nyugtatót és altatót juttatott egy, már infúziós kezelés alatt álló nő szervezetébe azért, hogy megerőszakolhassa.

Éjjel visszatért a beteg szobája és lehúzta az alvó, védekezésre képtelen állapotba került nőről a nadrágot, majd megerőszakolta.

A nő magához tért. Ellenállt, mire a férfi felszólította, hogy ne kiabáljon, aztán elsétált.

A nő telefonált a rokonainak. Azt kérte tőlük, hogy azonnal jöjjenek érte, a történteket pedig az osztályon dolgozóknak is jelezte. Még aznap elhagyta a kórházat és feljelentést tett a férfi ellen. A bíróság a férfit gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva elkövetett szexuális erőszak miatt

7 év 7 hónap szabadságvesztésre, végleges hatályú ápolói és valamennyi egészségügyi munkakörben végezhető foglalkozástól eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Súlyosító körülményként értékelte a büntetéskiszabás során az egészségügyi rendszerbe és a sátoraljaújhelyi kórházba vetett közbizalom és össztársadalmi érdek aláásását.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így a per másodfokon folytatódik.