A magyar egészségügy teljes privatizálását tervezi Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc jelöltje - derült ki egy felvételből. Márki-Zay tehát folytatni akarja azt az egészségügyi magánosítási programot, amit korábban Gyurcsány Ferenc elkezdett, mielőtt megbukott.

De én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet 

- mondta Márki-Zay Péter baloldali listavezető egészségügyi terveiről. Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani. Az úgynevezett egy, single payer rendszer, tehát az egybiztosítós rendszer - tette hozzá. Ez Amerikán kívül majdnem minden országban van egyébként - állította. Majd hozzátette: ... nagyon fontos, szolidaritási és egyéb alapból, hogy egy kalapból menjen a pénz.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

De a szolgáltatók azok igenis legyenek magánszolgáltatók, versenyezzenek egymással, gazdálkodjanak felelősen - mondta Márki-Zay. 

Ezzel a megnyilvánulásával is főnöke, Gyurcsány Ferenc utasításait hajtja végre Márki-Zay.

Forrás: MTI/Mohai Balázs/Máthé Zoltán

A korábbi Gyurcsány-kormányok egyik legfőbb programja volt az egészségügy privatizálása és fizetőssé tétele. Bevezették a kórházi napidíjat és a vizitdíjat is, később pedig több biztosítós rendszert akartak bevezetni.Végül a 2008-as Fidesz által kezdeményezett sikeres háromigenes népszavazás vetett gátat az egészségügy privatizálásának. Márki-Zay tehát a korábbi Gyurcsány-kormány programját valósítaná meg, ha erre lehetőséget kapna, annak ellenére, hogy a magyar emberek ezt egyértelműen elutasították. Tehát fizetős lenne az egészségügy, ahogy Gyurcsányék akarták, vagyis így sok pénzbe kerülne az embereknek.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyurcsány Ferenc 2021. június 7-i parlamenti felszólalásában is kiállt korábbi egészségügyi tervei mellett, valóságos, progresszív, stratégiai reformnak nevezte azokat. A DK a saját programja szerint továbbra is fizetős egészségügyet akar, és átalakítaná a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítást. Az kapna jobb ellátást, aki többet fizet.