Márki-Zay Péter drasztikus módszerrel magánkézbe adná a teljes magyar egészségügyet - videó

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian Prime Minister and candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay arrives for a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar egészségügy teljes privatizálását tervezi Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc jelöltje - derült ki egy felvételből. Márki-Zay tehát folytatni akarja azt az egészségügyi magánosítási programot, amit korábban Gyurcsány Ferenc elkezdett, mielőtt megbukott.
Vágólapra másolva!

- mondta Márki-Zay Péter baloldali listavezető egészségügyi terveiről. Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani. Az úgynevezett egy, single payer rendszer, tehát az egybiztosítós rendszer - tette hozzá. Ez Amerikán kívül majdnem minden országban van egyébként - állította. Majd hozzátette: ... nagyon fontos, szolidaritási és egyéb alapból, hogy egy kalapból menjen a pénz.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

mondta Márki-Zay.

Ezzel a megnyilvánulásával is főnöke, Gyurcsány Ferenc utasításait hajtja végre Márki-Zay.

Forrás: MTI/Mohai Balázs/Máthé Zoltán

A korábbi Gyurcsány-kormányok egyik legfőbb programja volt az egészségügy privatizálása és fizetőssé tétele. Bevezették a kórházi napidíjat és a vizitdíjat is, később pedig több biztosítós rendszert akartak bevezetni.

Végül a 2008-as Fidesz által kezdeményezett sikeres háromigenes népszavazás vetett gátat az egészségügy privatizálásának.

Márki-Zay tehát a korábbi Gyurcsány-kormány programját valósítaná meg, ha erre lehetőséget kapna, annak ellenére, hogy a magyar emberek ezt egyértelműen elutasították. Tehát

fizetős lenne az egészségügy, ahogy Gyurcsányék akarták, vagyis így sok pénzbe kerülne az embereknek.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyurcsány Ferenc 2021. június 7-i parlamenti felszólalásában is kiállt korábbi egészségügyi tervei mellett, valóságos, progresszív, stratégiai reformnak nevezte azokat. A DK a saját programja szerint továbbra is fizetős egészségügyet akar, és átalakítaná a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítást. Az kapna jobb ellátást, aki többet fizet.