Megkérdeztük Karácsonyt a Gyurcsány-fióka 50 milliárdos vagyonáról - megdöbbentő választ kaptunk

Vágólapra másolva!
Tucatnyi kérdés merül fel Mártha Imrével, a fővárosi közműholding vezérigazgatójával kapcsolatban, azonban mindezek közül az egyik legfontosabb, hogyan tudott két évtized alatt több tízmilliárdos - szakértői becslések szerint 50 milliárdos - vagyonra szert tenni. A munkatársai által Gyurcsány-fiókának nevezett vezérigazgatóval kapcsolatban az is jogos kérdés, hogy miért védi őt évtizedek óta a baloldal, valamint az is, milyen munkát végez valójában, ha home office címszó alatt egy jachton tölti az idejét. Persze ezekre a kérdésekre egyelőre sem Mártha, sem az őt kinevező Karácsony Gergely semmilyen magyarázatot nem adott. Ezért elküldtük nekik a kérdéseinket, egyelőre csak a Főpolgármesteri Hivatalból jött válasz, ami arra utal, hogy a városvezetés teljesen szétesett. Cikkünk végén mutatjuk.
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás

Az origo.hu 2022. január 6. napján a »Megkérdeztük Karácsonyt a Gyurcsány-fióka 50 milliárdos vagyonáról – megdöbbentő választ kaptunk« című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Mártha Imre ellen négy ügyben is eljárás indult, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. Valótlanul híreszteltük azt is, hogy Mártha Imre 'Home office' címszó alatt egy jachton tölti az idejét, továbbá valótlanul híreszteltük, hogy a Mártha Imre által a közösségi oldalra feltöltött és általunk közölt fotón 'Home office' feliratot helyezett el.

Tucatnyi kérdés merül fel Mártha Imrével, a fővárosi közműholding vezérigazgatójával kapcsolatban, azonban mindezek közül az egyik legfontosabb, hogyan tudott két évtized alatt több tízmilliárdos - szakértői becslések szerint 50 milliárdos - vagyonra szert tenni. A munkatársai által Gyurcsány-fiókának nevezett vezérigazgatóval kapcsolatban az is jogos kérdés, hogy miért védi őt évtizedek óta a baloldal, valamint az is, milyen munkát végez valójában, ha home office címszó alatt egy jachton tölti az idejét. Persze ezekre a kérdésekre egyelőre sem Mártha, sem az őt kinevező Karácsony Gergely semmilyen magyarázatot nem adott. Ezért elküldtük nekik a kérdéseinket, egyelőre csak a Főpolgármesteri Hivatalból jött válasz, ami arra utal, hogy a városvezetés teljesen szétesett. Cikkünk végén mutatjuk.

Mártha Imréről, a fővárosi közműholding vezérigazgatójáról a közelmúltban derült ki, hogy hihetetlen luxusban él. A közösségi oldalán közzétett posztok tanúsága szerint a Gyurcsány-fiókának nevezett cégvezér nemrégiben a Costa del Solon, a világ milliárdosainak egyik kedvenc partvidékén jachtozott. A fotókon jól látható, hogy a karján közel kétmillió forintot érő Breitling órát visel.

Forrás: Metropol

Néhány hete egy marokkói luxusszállodából jelentkezett be, ahol egyetlen éjszaka 1,6 millió forintba kerül.

Az autókban is a luxust kedveli: szabadidejében egy százmillió forintot érő Bentley-vel jár,

és egy több mint kétezer négyzetméteres, minimum kétmilliárd forintot érő, úszómedencés svábhegyi villában él, amit a maffiózó Prisztás József családjától vásárolt meg.

Mindezeken felül az is kiderült Karácsony cégvezéréről, hogy sokmilliárdos vagyont halmozott fel a lehető legnagyobb titokban az elmúlt években. A megkérdezett szakértők 50-60 milliárdra becsülik a cégvezér ingatlanbirodalmát.

Mártha Imre az egykori Prisztás-villát is felvásárolta Forrás: Origo

Joggal adódik a kérdés, hogyan tudott ilyen fiatalon ekkora vagyont felhalmozni Mártha Imre?

Mártha az

MVM-nél több mint nyolc éven keresztül töltött be csúcsvezetői pozíciókat (az igazgatóság tagja, kereskedelmi igazgató, vezérigazgató-helyettes), 2008 és 2010 között pedig az MVM-csoport vezérigazgatója volt, Gyurcsány Ferenc nevezte ki.

2011-től visszatért a magánszektorba és az ELMIB energetikai vállalatcsoport vezérigazgatója lett. Ezt követően mintegy hat éven át az Invitel távközlési csoportot vezette, operatív főigazgatóként. Az Invitel sikeres értékesítését követően, független szakértőként a távközlési szektorban dolgozott tovább, nemzetközi vezetékes- és mobilpiaci szereplők számára. A Vodafone Magyarország Alapítvány volt elnöke (ezt a pozíciót 2021. július 6-ig töltötte be), a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és a Főtáv Zrt. vezérigazgatója.

Ha ezt az életutat nézzük, akkor az is kizárt, hogy több tízmilliárd forintot keressen valaki, nemhogy ennyit spóroljon meg, miközben még luxuséletmódot folytat.

Ha az egyes vezetői pozíciók esetében akár havi többmilliós, esetleg havi több mint tízmillió forintos fizetéssel számolunk, akkor sem jön össze a több tízmilliárdos vagyon.

Ez a több százmillió forintot érő ingatlan is Mártha tulajdonában van Forrás: Origo

Miért tüntette el kinevezésekor a nyomokat?

Nem tudni, pontosan miért, de szinte napra pontosan akkor, amikor Karácsony Gergely kinevezte Mártha Imrét a legfontosabb budapesti közműcégek élére, az általa irányított családi ingatlanbirodalom váratlanul, egyik napról a másikra 8 telephelyet számolt fel és tüntetett el a cégnyilvántartásból. Mintha valamiféle nyomokat akartak volna gyorsan nehezen felderíthetővé tenni.

Elgondolkodtató az is, hogy a telephelyek közül több is az ukrán határ közelében volt Dámóctól Lácacsékén át Pácinig.

Miért rúgja ki Mártha a dolgozókat?

Az elmúlt hetekben arra sem kaptunk választ, hogy miért rúgnak ki dolgozókat a közműcégeknél, mivel maga Karácsony Gergely ígérte meg a munkavállalóknak, hogy csak vezetői posztokat szüntetnek meg az összeolvasztott cégeknél. Ehhez képest a dolgozók arról panaszkodtak, hogy ha nem képeztették volna át magukat a vezetőség „ajánlására", akkor elbocsátották volna őket. Így olyan munkákat kell elvégezniük, amely a szerződésükben nem is szerepel. Ráadásul a burkolt leépítés közben olyan vezetői státuszok jöttek létre a cégnél, amelyek többnyire magas fizetés mellett csak papíron jelentenek munkavégzést a dolgozók szerint, akik névlistával is rendelkeznek erről.

Luxusra van pénz, de a dolgozókat utcára teszi Mártha Forrás: Origo

Miért védi a baloldal Márthát?

Mártha Imre ellen még a Magyar Villamos Művek élén töltött idő alatt négy ügyben is büntetőeljárás indult különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, de a botrányos ügyekből a végén valahogy kimosdatták.

Vajon a baloldali pártok számára miért ilyen fontos Mártha Imre? Van-e ehhez köze a több tízmilliárdos vagyonának?

Miért az általa irányított cég nevében kommunikál Mártha?

A botrány december végi kirobbanása óta már 54 meggyanúsított követőjétől vált meg a személyes megszólalástól elzárkózó, de egy hivatalos közműholding-közlemény(!) szerint a Gyurcsány-fióka gúnynév ellen tiltakozó fővárosi cégvezér.

Vajon miért bújt el az általa irányított cég mögé Mártha? Miért nem tartott egy nyilvános tájékoztatót, ha véleménye szerint minden rendben van a vagyonosodása körül?

Egyáltalán milyen munkát végez Mártha?

A legnagyobb felháborodást kora ősszel az váltotta ki a fővárosi cégek dolgozói körében, amikor Mártha Imre az egyik jachtozó képre, amin egy csaknem meztelen hölggyel volt látható, ráírta: Home office. Joggal merül fel a kérdés, hogy a kép és a kiírás fényében, mégis milyen munkát végezhet a valóságban Mártha? Hogy lehet ilyen munkával több tízmilliárdos vagyonra szert tenni?

Forrás: Metropol

Miért nem szólal meg a luxusbotrányról Karácsony?

Ugyancsak hallgatásba burkolózik a botránnyal kapcsolatban a Mártha Imrét kinevező főpolgármester, Karácsony Gergely is.

Az előbb bemutatott kérdéseket feltettük az illetékeseknek is, amint kapunk rá érdemi választ, frissítjük írásunkat.

A Fővárosi Önkormányzat ugyanis egy automatikus válaszüzenetet küldött. Ebből kiderült, hogy szabadságon vannak, legközelebb január 3-án lesznek. De vajon melyik évben?

Frissítés: Cikkünk megjelenése után e-mail érkezett a sajtóosztálytól, amelyben érdemi válaszok nincsenek. Mindössze a több százfős elbocsátást tagadják, illetve sértődötten azt írták, hogy "A városvezetésnek semmi köze ahhoz, hogy a levelező rendszerben informatikai hiba lépett fel ma délelőtt". Tehát már nincsenek szabadságon, és - a válasz szerint - nem is az történt, hogy négy nap alatt sem tűnt fel senkinek, hogy az automatikus választ nem kapcsolták ki.

Jól látszik, január 6-án kaptunk választ arról, hogy még nincs január 3-a a Fővárosi Önkormányzatnál Forrás: Origo
Miért hallgat Karácsony a botrányról? Forrás: Origo