Az országosan rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenzavakcina 49,1 százalékát, 638 451 adagot használták fel január 3-ig - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az NNK összesítése szerint a 3 év alatti kisgyermekek számára a rendelkezésre álló 4 ezer adag vakcinából 2539 adag fogyott el, amely közel 63,5 százalékos felhasználási arányt jelent.

IllusztrációForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is térítésmentes mindenki számára az influenza elleni védőoltás. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül -, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők.

Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak. 

Jelen járványügyi helyzetben különösen fontos az influenza elleni oltás beadatása, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel jár együtt. Ezért az NNK azt javasolja, hogy aki még nem tette meg, az éljen az influenza elleni ingyenes védőoltás lehetőségével, amely a háziorvosoknál és az üzemorvosoknál elérhető.