Tíz éve nem volt ilyen hideg Magyarországon

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, 2021. május 17.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 10 év leghűvösebb és a legszárazabb éve volt Magyarországon 2021. Tavasszal sokáig hordani kellett a kabátot, majd hirtelen robbant be a nyár. Ősszel korán kezdődött a fűtési szezon, viszont alig mutatott magából valamit a tél december utolsó napjáig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta az éves elemzését.
Vágólapra másolva!

A 2021-es év középhőmérséklete a sokéves (az 1991-2020-as időszak alapján számított) átlag körül alakult, az előzetes adatok szerint 10,8 Celsius-fok volt. Ez, bár nem tér el lényegesen az átlagtól, az elmúlt tíz évet tekintve a leghűvösebb év volt Magyarországon. Az egyes hónapokat nagy változékonyság és számos szélsőséges esemény jellemezte - emelték ki.

Szokatlanul hűvös tavasz, forró nyár

A január és a február több mint egy fokkal melegebb volt, majd tavasszal átlag alatti hónapok következtek. Az áprilisi és májusi havi középhőmérséklet több mint 2 fokkal elmaradt a szokásostól, 1987 óta a leghűvösebb tavasz volt a 2021-es.

Fagykár is bekövetkezett,

a hideg hátráltatta a szántóföldi növények fejlődését - hangsúlyozták.

Tavaly májusban még kellett a kabát és az esernyő Fotó: Csudai Sándor - Origo

Júniust és júliust már a hőség határozta meg. A forró időszak június közepétől augusztus közepéig tartott. A június a harmadik legmelegebb volt, a július pedig rekordmeleg volt 1901 óta. Az országos átlagos napi középhőmérséklet

22 napon érte el a hőhullámos nap küszöbét,

a 25 fokot. Ennél több ilyen nap csak 2015-ben és 2012-ben fordult elő. Augusztus második fele szokatlanul hűvös időjárással telt, így a nyár utolsó hónapja 1 fokkal elmaradt a normáltól, de a nyár így is az ötödik legmelegebb volt 1901 óta - írták.

Alig láttunk valamit a télből

Az ősz a szokásosnál hűvösebb volt, a szeptemberi és novemberi hőmérséklet az átlag közelében, az októberi viszont több mint egy fokkal alatta alakult.

Az év utolsó, és már téli hónapja a megszokottnál 1 fokkal melegebb volt

- ismertette a meteorológiai szolgálat.

Kevés eső esett, a legtöbb viharos széllel, szupercellákkal érkezett Forrás: MTI/Balázs Attila

Rekordok dőltek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában tavaly a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 25,8 fokot, a Nógrád megyei Zabaron mérték február 13-án. A legmagasabb hőmérséklet, amelyet 2021-ben mértek, 40,8 fok volt. Ezt július 8-án a Fejér megyei Adonyban regisztrálták. A legerősebb széllökés 121 kilométer/órás volt, amelyet augusztus elsején Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tiszavasváriban rögzítettek. A legnagyobb napi csapadékösszeget, 94,3 millimétert a Heves megyei Erdőteleken mérték.

Kitértek arra is, hogy

az éves csapadékösszeg országos átlagban csaknem 20 százalékkal elmaradt a szokásostól.

A csapadékösszeg kevéssel 500 milliméter felett alakult, ezzel 2021 - az előzetes adatok szerint - az 1901 óta vezetett adatok alapján a szárazabb évek közé sorolható.

Hasonlóan csapadékszegény év legutóbb 2012-ben volt. A legjelentősebb csapadékhiány márciusban, júniusban, szeptemberben és októberben adódott. Ezekben a hónapokban az átlagos mennyiségnek gyakran fele sem hullott. A június 1901 óta a legszárazabb volt. A nyári csapadék nagy része intenzív zivatarrendszerekből, esetenként szupercellás zivatarokból érkezett. Csupán négy hónap (január, május, november és december) csapadéka érte el az éghajlati normált 2021-ben, de jelentős csapadéktöbblet egy hónapban sem alakult ki. Országos átlagban az év legcsapadékosabb hónapja a május, a legszárazabb a március lett - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.