Merkely Béla: A teljes oltás a három oltás

Nagy az érdeklődés az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltása iránt
Budapest, 2022. január 5. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát készíti elő egy ápoló a fővárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet oltópontján 2022. január 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az omikron-variáns miatt Magyarországra is megérkezett a járvány ötödik hulláma - mondta Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ez a variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás felvétele ad. 
Vágólapra másolva!

- mondta Merkely Béla a Jó reggelt, Magyarország!-ban.

A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta, az omikron nagyon fertőzőképes. Csütörtökön több mint 2 millió fertőzött volt a világban, sokszor annyi, mint a korábbi hullámok csúcsa idején.

Emiatt Magyarországon is akár több tízezer fertőzött lehet majd a járvány csúcsán egy nap alatt. Az oltás azonban nagy védelmet ad, a harmadik oltást is megkapottak esetében jellemzően nagyon enyhe tüneteteket okoz csak az omikron, félnivalójuk az oltatlanoknak van - mondta Merkely Béla.

- mondta a rektor.

Az omikron jellemző tünetei - oltás esetén- : orrfolyás, fejfájás, torokfájás, legfeljebb egy-két nap láz - mondta Merkely Béla, aki arra számít, hogy a súlyos betegek száma arányaiban jóval a korábbi hullámok szintje alatt marad, de az enyhe lefolyáshoz - hangsúlyozta újra - a harmadik oltás felvétele nagyon fontos.

Csütörtökön újra elkezdődött az oltási akció Magyarországon. Januárban minden hét végén csütörtökön és pénteken 10-18 óra között, szombaton 10-18 óra között lehet oltakozni a kórházi és kijelölt oltópontokon.