Szputnyik Light vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. június 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Agrosprint Mezőgazdasági és Ipari Termékforgalmazó Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. június 10-én. A vállalat Nyírlugoson és Karcagon hajt végre fejlesztéseket, amelyek következtében Magyarország legnagyobb fagyasztott zöldség- és gyümölcsfeldolgozó kapacitása jön létre, ami európai összevetésben a legnagyobb a gyorsfagyasztott csemegekukorica feldolgozást jelenti. A 14,5 milliárd forintos beruházással 110 munkahely jön létre a két településen, mindehhez a kormány 6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is - jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a tavalyi rendkívül nehéz év egyik legnagyobb sikere a magyar-orosz vakcina-együttműködés volt, amelynek köszönhetően csaknem egymillió embert immunizáltak, így Magyarország elsőként érte el a 60 százalékos oltottsági arányt Európában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés folytatódik most az újabb vakcinatípus bevizsgálásának megkezdésével.

- mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák, például az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában és Indiában, illetve San Marinóban is használati engedélyt kapott, Szerbiában pedig zajlik a vonatkozó hatósági eljárás.
"Minél több oltóanyag áll rendelkezésre, annál jobb. Minél több oltóanyagból választhatnak a magyar emberek, annál jobb" - fogalmazott a miniszter.

A miniszter ismételten azt kérte, hogy mindenki vegye fel a harmadik oltást, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország továbbra is működni tudjon.