Folyóvizekbe engedték a kecskerákokat, amelyeket román sofőrök csempésztek

rák, kecskerák, Astacus leptodactylus
Kecskerák (Astacus leptodactylus)
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek két román férfi ellen, akik szeptemberben egy teherautóval több mint 4000 kecskerákot akartak engedély nélkül átcsempészni az országon. Kecskemét mellett buktak le. A kecskerák Magyarországon védett állat, egy egyed természetvédelmi értéke 50.000 forint.
Vágólapra másolva!

A két férfi közeli ismerősök. Egyikük egy romániai fuvarozó cégnél sofőrként dolgozik, a barátja csak elkísérte, ennek ellenére felváltva vezettek.

Szeptemberben Romániában pakolták fel az árut. A pakolásnál mindketten ott voltak és látták, hogy a rakomány élő állat: kagyló és kecskerák. A sofőr nem tüntette fel az áru nevét, csak az induló és a célállomást, valamint a rakomány tömegét.

képünk illusztráció Forrás: Flickr/Arthur Chapman

Olaszországba, Nápolyba indultak. A NAV szakemberei Kecskemét közelében állították meg őket, egy súlymérő pontnál.

Az ellenőrzéskor előkerült több mint 4.000 példány kecskerák, ami Magyarországon védett állat, egy egyed természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Az állatok Magyarországra történő beszállításához és az országon történő átszállításhoz természetvédelmi hatósági engedély szükséges. Ilyen engedélyük azonban nem volt.

A több mint 213 millió forint értékű rákokat lefoglalták és átadták a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága munkatársainak, akik azokat az élőhelyüknek megfelelő folyóvizekbe engedték.

A két férfi ellen eljárás indult.