Ha most vasárnap lenne a választás, minden második, belföldi szavazó, azaz 50 százalék a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna. Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint, mivel négy éve a belföldi aktív választópolgárok 47,36 százaléka szavazott az akkori és mostani kormánypártokra, ez majdnem három százalékpontos emelkedést és a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelenti.

Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna, akiknek csak háromnegyede, vagyis 33 százalék tekinthető elkötelezett szavazónak, a többiek inkább bizonytalan, illetve pusztán valószínűsíthető listaválasztók. Ez a négy évvel ezelőtt a mostani baloldali listát alkotó pártokra és az Együttre leadott, összesen 48,9 százalékos belföldi szavazatarányhoz képest közel hat százalékpontos visszaesésnek számít, egyben jól magyarázza a baloldalon belüli harcokat és Gyurcsány Ferenc DK-elnök befolyásának további növekedését.

Forrás: Nézőpont Intézet

A napilap ismerteti, hogy a kutatás szerint jelenleg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom sem jutna be a parlamentbe, mindkét párt 3-3 százalékot szerezne. Mindez nem a végeredmény, csak az aktuális állás: egyikük sem esélytelen a bejutásra, ha erős kampánnyal meg tudnak nyerni további 120-130 ezer szavazót. A többi párt listájára az aktív választóknak csak egy százaléka szavazna.

A Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy az áprilisban várható országgyűlési választáson belföldön ismét 70 százalék feletti részvétel várható, azaz nagyjából 5,7-5,8 millió aktív szavazó adja le szavazatát valamelyik pártlistára. A külhoni választók szavazatával a kutatás nem számolt, a belföldi szavazónak számító, magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élők véleményét pedig elérhetetlenségük miatt nem vették figyelembe.