Kemény hangú nyílt levelet írt Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) kuratóriumának elnöke, aki véleményét és levelét a PestiSrácok.hu-nak küldte el. A MAZSÖK kuratóriumi elnöke levelében arra szólítja fel Márki-Zay Pétert, hogy a zsidóságot ne használja alantas politikai céljai elérése érdekében. Szabó György a nyílt levelében azt a kérdést is feltette Gyurcsány jelöltjének, hogy amikor antiszemita zsidókról beszél, akkor eszébe jut-e legfőbb szövetségeseinek egyike, a báránybőrbe bújt náci párt, azaz a Jobbik vezetője? Márki-Zay a vasárnap esti, szokásos Facebook-bejelentkezésében ugyanis olyan megjegyzést tett, amely arra utalhat, hogy a baloldali politikus nyilvántarthatja a szavazópolgárok származását, magyarán: listázhatja az általa zsidónak minősített kormánypártiakat. Mindez a vészkorszakot idézi.

A MAZSÖK kuratóriumi elnökének, Szabó Györgynek a nyílt levelét a PestiSrácokhoz hasonlóan mi is változtatás nélkül közöljük.

Szabó GyörgyForrás: PestiSrácok/MTI

Tisztelt Polgármester Úr!

Nagy érdeklődéssel figyelem a már ismétlődő vasárnaponkénti stand up comedy előadásait, amelyek méltán szórakoztatják valamely lepusztult kocsma közepesen erős alkoholos állapotban lévő közönségét.

Már vizionálom jövő vasárnapi bejelentését, amely az eheti megnyilatkozásának folytatásaként a Terror háza bezárásáról és az eredeti funkció visszaállításról szólna. Hiszen a fideszes zsidók számbavétele nyilván Önnek nem elég. Mindenesetre szólok, ne felejtsen el kihagyni a felsorolásból se, mint fideszest se, mint zsidót.

Amikor Finkelstein urat említette, mint antiszemita zsidót vajon eszébe jutott-e legfőbb szövetségeseinek egyike, a báránybőrbe bújt náci párt, azaz a Jobbik vezetője? Hiszen nincsenek rosszabbak, mint az öngyűlölők. Bár ezt ön is jól tudja, hiszen nem lehet könnyű egy olyan koalíció miniszterelnök-jelöltjének lenni, amely a magyar nemzeti öngyűlöletet a legmagasabb szintre, szinte társadalmi normává emelte a politikai paletta bal oldalán.

Mindezzel együtt úgy gondolom, hogy előre mutató lenne a választási kampányt nem felelőtlen kijelentésekkel megtölteni. Kérem, hogy a zsidóságot ne használja alantas politikai céljai elérése érdekében. Hiszen mint ahogy ebből a levélből is kitűnik a zsidó társadalom színes, akár politikai, akár bármely más tekintetben.

Kívánok Önnek bölcsességet, önmérsékletet és józan ítélőképességet. Üdvözlettel:

Szabó György

kuratóriumi elnök

Előzmények

Márki-Zay Péter a szokásos, vasárnap esti élő Facebook-bejelentkezésében ezúttal arra derült fény, hogy a baloldali miniszterelnök-jelöltje nem csupán a lakhelyük és az életkoruk alapján tartja nyilván a szavazópolgárokat, hanem a származásukat is tudni véli.

Márki-Zay PéterForrás: AFP/John Thys

A vidékiek és a nyugdíjasok után most éppen a kormánypártok általa zsidónak minősített szimpatizánsait listázza, ami a vészkorszak időszakát idézi.

„A Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés. Egyet tudok konkrétan, én őt nagyon nagyra becsülöm" – mondta Márki-Zay.

A PestiSrácok emlékeztet rá: Márki-Zay Péter vállalhatatlan zsidózása szinte megszólalásig hasonlít szövetségesének, a Jobbik politikusának, Gyöngyösi Mártonnak egy korábbi felszólalásához. Egy 2012-es parlamenti ülésen Gyöngyösi Márton arról beszélt, hogy listázni kellene a zsidó származású képviselőket. A kijelentéseket minden párt elítélte. 2019-ben Karácsony Gergely botránkoztatott meg mindenkit azzal, hogy a baloldali összefogás érdekében mosdatta a zsidó politikusokat listázni szándékozó Gyöngyösit, nyomatékosítva, hogy ő nem tartja nácinak Gyöngyösit és szerinte a jobbikos politikus listázása nem nácizmus. Most a teljes baloldal hallgat Márki-Zay zsidózásáról és listázásáról.