Továbbra is bizonyítottnak látja a Donáth László evangélikus lelkész - Donáth Anna Momentum-elnök apja - által elkövetett szeméremsértést és könnyű testi sértést az ügyészség, sőt, úgy ítélik meg a bíróság első fokú, megdöbbentően enyhe ítélete annyira rossz színvonalú és téves, hogy még a felülvizsgálatra is alkalmatlan: vagyis újra kell kezdeni a pert - írja a Mandiner.

Benyújtotta a Fővárosi Törvényszékre a Donáth László ügyében született első fokú ítélet elleni fellebbezését a Fővárosi Főügyészség – tájékoztatta a lapot Bagoly Bettina, a főügyészség szóvivője.

A Momentumos EP-képviselő Donáth Anna apját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel szexuális zaklatás és könnyű testi sértés miatt, mert az evangélikus lelkész évekkel ezelőtt több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség tavaly februárban 

aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat. 
A bíróság még abban a hónapban, tárgyalás megtartása nélkül meghozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust és másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két és fél év próbaidőre felfüggesztette.

Donáth azonban nem fogadta el a döntést, és tárgyalás megtartását kérte. Tavaly szeptemberben rövid vallomást is tett, amelyben tagadta a bűncselekmények elkövetését, csupán annyit ismert el, hogy a konkrét esetben ingerülten szólt rá a sértettre, amiért rossz helyen hagyta a folyosón a takarítókocsiját.

A Budapesti II.-III. kerületi bíróság végül októberben hirdetett első fokú ítéletet, amelyben jelentősen enyhítette Donáth büntetését. 

Az evangélikus lelkészt csak becsületsértésben találta bűnösnek, a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti büntetőeljárást pedig formai okokra hivatkozva megszüntette, mert álláspontja szerint hiányzott a sértett magánindítványa. A volt országgyűlési képviselőt összesen hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Donáth László elfogadta az ítéletet, azonban az eljáró ügyész már a tárgyaláson jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, részben téves jogi minősítés miatt, valamint a vádban megjelölt bűnösség kimondása és végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében. 

A másodfokon eljáró Fővárosi Főügyészség a kerületi ügyészség fellebbezését – az írásbeli ítélet tartalmára figyelemmel – módosítva tartotta fenn, és indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék 

az elsőfokú ítéletet helyezze hatályon kívül és utasítsa új eljárásra az elsőfokon eljáró II. és III. Kerületi Bíróságot. A megismételt eljárásra irányuló indítvány indoka, hogy a bíróság a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben egyáltalán nem állapított meg tényállást, amely az eljárás megszüntetése esetén is törvényi kötelezettsége. Emiatt az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban nem lehetne orvosolni.  

Az indítvány mindemellett részletesen megindokolja, hogy az ügyészség álláspontja szerint, miért nincs helye megszüntetésnek a szeméremsértés esetében 

– írta a Mandinernek Bagoly Bettina, hozzátéve, hogy a főügyészség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján emellett bizonyítottnak látja a könnyű testi sértés vétségét is, ezért ebben is indokoltnak tartja a bűnösség megállapítását.