A leendő honvédtisztek már a tanulásért is komoly fizetést kapnak

Én tiszt/altiszt esküszöm, hogy Magyarországot híven szolgálom, hűséges honvédje leszek. Magyarország függetlenségét, az állampolgárok jogait és szabadságát bátran, a törvények betartásával és betartatásával, a rám bízott honvédek és fegyverek erejével, életem árán is megvédem. Elöljáróim parancsainak engedelmeskedem, alárendeltjeimet jogaik tiszteletben tartásával vezetem, róluk emberséggel és felelősséggel gondoskodom.
Vágólapra másolva!
Ősztől már új feltételekkel lehet tanulni a katonai alapképzési szakokon - közölte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a honlapján.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny 235. számában, tavaly december 21-én jelent meg az egyes törvények honvédelemmel és rendvédelemmel összefüggő módosítása, ez a jogszabály módosította a honvédek jogállásáról szóló 2012-es törvényt. Ennek értelmében a honvéd tisztjelölt a képzés időtartama alatt - kettős jogállásban -

nemcsak hallgatói, hanem szerződéses szolgálati viszonyban is folytatja tanulmányait.

Az új jogszabály megjelenése a felvételi eljárásban nem jelent változást.

Tisztavatás augusztus 20-án - korábbi felvétel Fotó: Polyák Attila - Origo

A honvéd tisztjelölt szerződése alapképzése befejezését követően további 10 évvel meghosszabbodik, és ezalatt már a szerződéses szolgálati viszony szerinti általános szabályok vonatkoznak rá.
A Magyar Honvédség azt vállalja, hogy a hallgató honvédtiszti tanulmányait támogatja, azok sikeres befejezését követően tiszti állományba veszi, és megfelelő szolgálati beosztásban foglalkoztatja.

A honvéd tisztjelölt havonta a miniszter rendeletében meghatározottak szerinti illetményre jogosult. Az illetmény alapilletményből és tanulmányi díjból, valamint illetménypótlékból áll.

Az alapilletmény legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összeg

- 2022. január elsejétől a kormányrendelet szerint a havi bruttó garantált bérminimum 260 ezer forint. Az alapilletmény évfolyamonkénti eltérő mértékét, a tanulmányi díj mértékét és az illetménypótlék összegét a miniszter rendeletben állapítja meg - fejtette ki az NKE.