Baleset történt szerda hajnalban egy Váci úti társasházban. A harmadik emeleti házibuli egyik vendége, egy 53 éves nő, az erkélyen nekitámaszkodott a betonkorlátnak, ami kiszakadt a helyéről. A nő egyenesen a betonra zuhant és meghalt. Az egyik barátja az utolsó pillanatig mellette volt, hogy fogja a kezét. 

Mint azt az Origo megtudta, az 53 éves nő vendégségben volt egy kisebb összejövetelen a lakásban. A vendégek közül néhányan kint voltak az erkélyen, amikor a tragédia történt, de a 12 métert zuhanó nő életét úgy sem lehetett megmenteni, hogy a segítség azonnal megérkezett. 

Az eset körülményeit a rendőrség még vizsgálja.

A szomszédok aludtak

Csak egy hatalmas puffanást hallottunk, de azt hittük, hogy csak egy gyerek esett le az ágyáról, ezért nem különösebben foglalkoztunk vele, inkább tovább aludtunk – mondta a Borsnak az egyik alsó szomszéd, aki hozzátette, reggel a férje munkába indult, és akkor telefonált, hogy közölje: a ház előtti terület tele van rendőrrel és tűzoltóval.

"A kedves pár a közelmúltban költözött a házunkba, nem nagyon ismerjük őket, de azt már megtapasztaltuk, hogy gyakoriak náluk a bulik. Szeretnek zenét hallgatni, de ezzel nincs is semmi baj, hiszen fiatalok" - tette hozzá egy másik lakó. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Megszólalt a tulaj és a bérlő is

A Bors megtalálta a lakás ázsiai tulajdonosát is. 

Nagyon sajnálom, ami történt. Nem is értem. Korábban nem volt baj az erkélykorláttal – állította a vietnámi nő.

A lap munkatársa a folyosón találkozott az érintett lakás bérlőjének édesanyjával. "Ha találkoznak a fiammal, legyenek vele tapintatosak, mert ő egy igazi hős! Természetesen nagyon megviselték a történtek, nem tudom, mikor lesz képes feldolgozni az ismerőse elvesztését. Igazi férfiként, felelősen viselkedett. 

Amint bekövetkezett a baleset, azonnal lerohant az utcára, hogy a barátjával legyen. Ő tartotta benne a lelket, és az utolsó pillanatig fogta a kezét, amíg a hölgy meg nem halt. 

Sajnos én nem ismertem őt, de Dani csupa jót mesélt róla" – mondta az asszony.

Természetesen a barátok időben értesítették a mentőket, de a vendégen már nem lehetett segíteni. A kőtörmelék nagy felületen beborította az épület előterét, egy felpattanó kődarab pedig az egyik üzlethelyiség kirakatát is betörte.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Biztos, hogy nem vagyok képes a tragédiáról beszélni 

- közölte határozottan a 28 éves férfi, amikor a Bors munkatársa becsengetett hozzá.

A lap megtudta azt is, hogy a tűzoltóság elrendelte: csütörtökön elvégezzék az épület valamennyi erkélyének statikai vizsgálatát, a lakókat pedig arra kérik, hogy addig ne használják a balkonokat. Az ingatlanszakértők egyébként a társasházi törvényből hiányolják azt a passzust, amely kötelezővé tenné az erkélyek állapotának időközönkénti felülvizsgálatát. 

Emberölés is lehet a vád

Borbély Zoltán ügyvéd az Origónak elmondta, akár emberölés is lehet a vád a hajnali budapesti erkélytragédia miatt, ha kiderül, hogy ki a felelős a tragédiáért. Az ügyvéd szerint a legfontosabb kérdés az, hogy mennyire volt látható az erkély rossz, balesetveszélyes állapota. 

Ha felismerhető, látható volt a veszély, akkor a lakás bérlője is jelezhette volna. Az eddigi hírekből ez feltehetően nem így volt, hiszen akkor ő maga is kieshetett volna bármikor. Az a kérdés, hogy milyen régóta volt elhanyagolva az erkély. Mi az oka annak, hogy az erkély leomlott 
– mondja Borbély Zoltán. Hangsúlyozta azt is, az sem zárható ki, hogy büntetőjogilag nem lehet majd felelősségre vonni senkit.