A koronavírus-járvány következtében tavaly a legtöbb téli rendezvény elmaradt, zömük azonban idén már megújulva várja látogatóit. Míg a télbúcsúztató báloknak a jelmezek az elengedhetetlen szereplői, úgy az ekkor tartott gasztronómiai fesztiváloknak a disznótoros, a házias ételek és a változatos bor- és pálinkakínálat. Ha át szeretné élni, milyen egy igazi disznóvágás vagy egy farsangi mulatság légköre, esetleg egyéb kikapcsolódásra vágyik januárban és februárban, látogasson el családjával hazánk téli fesztiváljaira! Cikkünkben számba vettük az ország hagyományőrző, tél végi programjait.

Az új év kezdetén – legtöbbször disznótorhoz köthető – programok közül választhatnak az érdeklődők, hiszen országszerte meghirdették a különböző kolbásztöltő fesztiválokat, böllérversenyeket, melyek az izgalmas versengésen túl évszázados hagyományok előtt róják le tiszteletüket, és természetesen bőséges gasztronómiai élménnyel várják látogatóikat. A rendezvények döntő többsége elsősorban a tradicionális népi disznóvágásokat idézi meg, színes programokat kínálva az eseményre ellátogatóknak.

A zömében egész napos kikapcsolódást ígérő programok sajátos hangulattal, finom falatokkal és koncertekkel várják látogatóikat, akik megtekinthetik, miként méri össze tudását a hazai húsfeldolgozók krémje.

Számos gasztronómiai és hagyományőrző fesztivál várja a disznótor kedvelőit a téli hónapok alkalmával.Forrás: MTI/Balázs Attila

A disznótoros ételek mellett a fesztiválok sátrainál rendszerint helyet kapnak a legjobb magyar kézműves termékek; sajtkülönlegességek, hazai borok, szárazkolbászok, szalámik, szalonnák és sonkák kóstolhatók a helyszíneken, az édesszájúakat pedig rétes, kürtőskalács, egyéb sütemények és édességek - megannyi válogatott gasztronómiai finomság várja, de akad olyan helyszín is, ahol hájas és tepertős süteményekkel vagy böllérmájjal kínálják a nagyérdeműt. A tavalyi év viszontagságai után a koronavírus-járvány enyhülésének hála hazánk szinte minden szegletében újra tradicionális falusi hagyományokat felvonultató vásári forgatag, gasztronómiai érdekességek és a vidék értékei várják a telet búcsúztatókat. A helyi különlegességekre és a hungarikumok népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektető, általában már reggel elkezdődő fesztiválok kicsiknek és nagyoknak egyaránt feledhetetlen kikapcsolódást kínálnak.

Az új év kezdetén – legtöbbször disznótorhoz köthető – programok közül választhatnak az érdeklődők.Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ezekben a hónapokban kerül megrendezésre hazánk egyik leghíresebb „piknike" is Etyeken. A fővárosközeli fesztivál egész nap ízletes és forró italokkal, disznótoros ételekkel várja közönségét, a híres „Gasztrosétányon" ugyanis kocsonya, marhapofagulyás, székelykáposzta, házi mézes krémes, szatmári töltött káposzta és számtalan kulináris élvezet várja a látogatókat.A programon elsősorban etyeki újhegyi és szép-völgyi borászok vesznek részt, de más régiókból érkező vendégborászok is rendre megjelennek különleges boraikkal. Vince-naphoz köthetők az év első borászrendezvényei is, amit minden borrégióban sajátos módon ünnepelnek.

Az általában egész napos események középpontjában pincelátogatások és borkóstolók, szőlővesszővágás és a tőkék megszentelése áll, ám a villányi termőterületen, a „százszoros bor" ünnepén azt is megtudhatjuk, a szőlősgazdák milyen módszerekkel következtették ki régen az az évi időjárást, a bor várható mennyiségét és minőségét.

A gasztronómia által tematizált fesztiválok mellett a tél vége felé közeledve számos település tiszteleg a tavasz beköszöntét hirdető hagyományok előtt az ország minden pontján.

Vince napi vesszővágás az ópusztaszeri Nemzeti Történeti EmlékparkbanForrás: Wikimedia Commons

Míg a Balaton partján minden évben színes és vidám maskarás forgatag gyűlik össze a Visszhang-dombon, hogy elbúcsúztassa a telet, addig Győr egy olyan bálnak ad otthont, amelyen a kizárólag barokk és rokokó ruhákba öltözött látogatók korabeli zenékre táncolva vehetnek részt.

Idén újra megrendezik hazánk leghíresebb télbúcsúztató népszokását, a busójárást is, amely 2009 óta az UNESCO világörökség része. A népszokást jelen állás szerint a megszokott nagyságrendben, több mint 30 helyszínen, körülbelül 80 programmal rendezik meg a farsangi szezon végén. A hat napig tartó ünnepségsorozat alapját adó népszokás szerint a busók olyan férfiak, akik ijesztő jelmezeket viselnek, megjelennek a tömegben, kergetik egymást és viccelődnek, kisebb csínyeket követnek el és nagy zajt csapnak, így a hagyományokhoz híven elriasztják a hideg időt, miközben a nézőkkel együtt a tavasz, a termékenység és az újjászületés eljövetelét ünneplik.

A mohácsi busójárásFotó: Mudra László - Origo

A rendezvényt számos program – kézművesfoglalkozások, maszkkészítés, különféle néptánc- és zenei előadások sora – kíséri, és természetesen megjelennek a magyar konyha ízei, a fűszeres kolbászok, frissen készített mini fánkok, a lángos és a kürtöskalács is.

(X)
Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén talál kedvezményes ajánlatokat, szállodák, turisztikai attrakciók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés" néven különböző ajánlatokkal várják. A kedvezmények teljes listája itt megtalálható.

A tél a gasztronómiai és farsangi rendezvényeken kívül számos aktív kikapcsolódást jelentő programmal is kecsegtet idén. Akik különleges produkciókra vágynak, azoknak érdemes felkeresni január közepén hazánk legrangosabb cirkuszművészeti fesztiválját, melynek a főváros ad otthont, a nézőket pedig a világ legsikeresebb cirkuszi produkciójának seregszemléje, kavalkádja kápráztatja el. Míg az a capella hangzásvilág kedvelőit az évek óta megrendezésre kerülő kórustalálkozó várja, ahol hazai és külföldi amatőr énekkarok örvendeztetik meg előadásaikkal a zeneszerető közönséget, addig a tánc szerelmeseinek a csángó magyarok hagyományőrző budapesti bálján van a helye, melynek nem titkolt célja a moldvai és a gyimesi csángók bemutatása. A sportos kikapcsolódást keresők számára jó választás lehet a kifejezetten téli futóverseny: a fővárosban megrendezett eseményre minden egészséges életmódot folytató versenyzőt várnak, rövidebb és hosszabb távval is. Itt az idő tehát, hogy a tavaly elmaradt programokat idén pótoljuk; érdemes felkeresni egy-egy igazi disznóvágásnak, farsangi mulatságnak, esetleg téli sportoknak otthont adó téli rendezvényt.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.