Kásler Miklós: 2010-hez képest kétszeresére nőtt az egészségügy támogatása

KÁSLER Miklós
Budapest, 2022. január 10. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozik az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport ülése után az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2022. január 10-én. A miniszter elmondta, hogy komplex kutatási programot fog össze az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport, amelynek célja, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatásokból tudományos értékű nemzetközi közlemények szülessenek, illetve a kormány számára olyan cselekvési javaslatok kidolgozása, amelyek érdemben tudják befolyásolni a járvány további időszakát. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az egészségügy támogatása kétszeresére nőtt 2010-hez képest, és azóta nagyszabású fejlesztések indultak - mondta az emberi erőforrások minisztere a Polgári Orvoskör tagjainak tartott előadásában csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós azt mondta: 2010 előtt tipikusak voltak a kórházbezárások, amelyek közül "a legfájdalmasabb" az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézeté (OPNI) volt, ahol megszüntettek 16 ezer ágyat és elküldtek 6 ezer egészségügyi dolgozót. Akkoriban 600 milliárd forinttal csökkent az egészségügy finanszírozása, és nem javultak a népegészségügyi mutatók - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy 2010 után azonban nagyszabású fejlesztések indultak, vidéken a többi közt Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, és ez a munka folytatódik, például Salgótarjánban.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Forrás: MTI/Illyés Tibor

A központi régió fejlesztése pedig - fűzte hozzá - valamilyen formában érinti az összes intézetet.
A humán erőforrás fejlesztése is eddig nem látott mértékű, az orvosi fizetések 2,5-szeresére nőttek, a nővérek alapbére pedig 2018 óta 72 százalékkal emelkedett. A magyar orvosok, egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalása lényegesen csökkent. Míg 2010-ben 33 900-an dolgoztak az egészségügyben, ma több mint 38 ezren. Nagyon sok ösztöndíj, pályázat támogatja az egészségügyi tanulmányok elvégzését és a pályakezdést az orvosoknál és a nővéreknél is - ismertette a miniszter.

A népegészségügyi helyzetről szólva elmondta: a halálokok között Magyarországon a keringési rendellenességek vezetnek 50 százalékkal, ezt követik a daganatos megbetegedések 26 százalékkal. Ezek az adatok az európai átlaghoz hasonlóak - tette hozzá.

Ebben az összefüggésben megemlítette, hogy

két pályázat 10 milliárd forinttal támogatja a keringési és daganatos megbetegedések prevencióját.

Kásler Miklós kitért arra is: 2010 óta a kötelező oltások száma 12-ről 13-ra emelkedett, az átoltottság nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő, 99,6-99,8 százalékos.