Wintermantel Zsolt: Kétmillió embert átnevelni ideológiailag, erőszakkal ha kell, ez nem városvezetés

WINTERMANTEL Zsolt
Budapest, 2018. november 13. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere beszédet mond a kisgyermeket nevelők tiszteletére állított szobor avatásán az újpesti Király utcában 2018. november 13-án. A szobor, amely egy fiatal nő és két kisgyermek alakját formázza, Koncz Viktória Éva szobrászművész alkotása. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Ahol baloldali vezetés van, onnan csak nyögés hallatszik. Siránkozás, mások hibáztatása és a kormányra mutogatás a fő profil – mondta Wintermantel Zsolt - aki január végén foglalja el a fővárosi közgyűlésben Nagy Gábor Tamás helyét - a Mandinernek adott interjúban
Vágólapra másolva!

Wintermantel Zsolt foglalja el Nagy Gábor Tamás helyét a Fővárosi Közgyűlésben – számolt be még tavaly decemberben a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója. Budavár korábbi polgármestere összeférhetetlenség miatt mondott le posztjáról; Újpest egykori vezetője három év után ül vissza a testületbe. Bár az erőviszonyok, így a baloldali közgyűlési többség nem változik, Wintermantel érkezésével élesebb párbajokra lehet majd számítani, például a Draskovics Tibor által is felügyelt Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyeiben - írja a lap. A politikussal azt követően beszélt a Mandiner, hogy átvette képviselői mandátumát.

2019 őszén, az új összetételű Közgyűlés felállását megelőzően Wintermantel Zsolt lemondott listán szerzett mandátumáról, három év múlva mégis elvállalja a munkát.

– mondja a politikus, jelezve, Karácsony Gergely főpolgármester láthatóan nem ura a helyzetnek, a Gyurcsány-korszak figurái lepték el a Fővárosi Önkormányzatot, valamint annak cégeit, ők diktálnak, és egyértelműen visszahozták a nokiás dobozok baloldali rendszerét.

Siránkozás, mások hibáztatása, kormányra mutogatás lett a fő profil

A DK budapesti nyomulása feltűnő, Draskovics mellett ismét találkozhatunk Atkári János (Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.), Élő Norbert (Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt.), Nemes Gábor (BKV Zrt.) és Tordai Csaba (a főpolgármester tanácsadója) nevével, ám az előző városvezetésnek nem kellett megküzdenie egy világjárvánnyal, egy gazdasági visszaeséssel, amelyek – a jelenlegi menedzsment szerint – keresztbe tesznek a fővárosi fejlesztéseknek - mondta Wintermantel Zsolt.

Wintermantel Zsolt Forrás: MTI/Mónus Márton

„Van egy régi, bölcs magyar mondás: nem akarásnak nyögés a vége. Aki nem akar tenni, mindig talál rá ürügyet – fogalmaz Wintermantel. – A koronavírus egy világjárvány. Megnehezítette mindannyiunk napi életét, kihívásokat hozott a vállalkozásoknak, megoldandó új feladatokat a városoknak, országoknak és azok vezetőinek. Hogy kinek hogyan sikerült ezt a válságot kezelnie, ki milyen intézkedésekkel, megoldásokkal próbálta megvédeni a polgárokat és újraindítani a gazdaságot, az viszont már hozzáállás és hozzáértés, vagyis a vezetők alkalmasságának kérdése.

Ki az, akit még inkább cselekvésre késztet és ki az, aki ürügynek használja. Látom, hogyan működtetik Debrecent és hogyan a fővárost, és látom a jelentős különbséget, mondjuk, Újpest és a XVI. kerület között. Ahol baloldali vezetés van, onnan csak nyögés hallatszik. A siránkozás, mások hibáztatása és a kormányra mutogatás a fő profil."

Szerinte létezik és látható egy másfajta válságmenedzsment is, „az együttműködés, az új megoldások, előremutató döntések, a városuk érdekében végzett felelős politika", amelyet a jobboldali vezetésű városoknál, kerületeknél tapasztal. „És határozottan állítom, ezt egyre többen látják azok közül is, akik a baloldalra szavaztak '19 őszén" – fűzi hozzá.

Koncepciók nélkül semmit sem lehet vezetni, nemhogy egy várost

2019 óta gyakori framing Budapesten a kormányzati kivéreztetés. Legutóbb például a kis- és középvállalkozások számára felkínált helyi iparűzési adó ismételt megfelezése váltotta ki Karácsonyék nemtetszését, holott épp a Mandiner írt arról, hogy a tavalyi évben több adóbevétel folyt be a főváros kasszájába, mint amivel a baloldal kalkulált.

De mire mennek el a milliók? – kérdezték a fideszes képviselőt.

„Elképzelések, valódi koncepciók nélkül semmit sem lehet vezetni, nemhogy egy kétmilliós, agglomerációval együtt hárommilliós, bonyolult rendszert. Igaz a másik régi mondás is: semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. Nem elég a kampányban azt mondani, hogy zöld fordulat lesz Budapest életében, majd néhány vödör sárga festékkel és össze nem hangolt, elhúzódó munkákkal »elérni« azt, hogy soha nem látott légszennyezettség van néha a városban – emlékeztet az ideiglenes kerékpársávokra. – De Karácsonynak a Lánchíd ügyében sem kellett volna egyebet tenni, mint az elődje idején megtervezett, a tervek alapján szabályosan lefolytatott közbeszerzési eljárást lezárni és aláírni a szerződést. Már közlekedhetnénk a hídon, és ötmilliárd forinttal kevesebbe került volna nekünk, adófizetőknek.

Mégis van tehát pénz, ha azt a »megfelelő« vállalkozónak lehet kifizetni?" – kérdezi Újpest korábbi polgármestere, hozzáfűzve: gyanús, hogy a Tarlós István-féle pályázatban hetvenöt millió forint volt az előleg, Karácsonynál ez az összeg épp ötmilliárd.

Maradva a millióknál, felvetjük a különböző hatóságok által kiszabott büntetéseket is, amelyekben többek között BKK is érintett. „Mindennél beszédesebb, hogy sokszáz milliós közbeszerzési bírságokat, vagy egyéb büntetéseket szabtak ki azok a hatóságok, akiknek az a dolguk, hogy a szabályos, törvényes működés felett őrködjenek – reagál. – Indokolatlan, a város számára hátrányos döntések születtek például a mutyi busztender, vagy a célzottan a nyertesre kiírt, használtvillamos-pályázat esetében. A BKV dunai hajóinak üzemeltetési eljárásában nyíltan megsértették a törvényeket. Ezekben az ügyekben mi rendre felhívtuk, a legtöbb esetben előre, vagy az eljárások közben a figyelmet, hogy ez így nem lesz jó. De Karácsonyék hatalmi gőgje és arroganciája, vagy a Városházán ténykedő »cápák« gazdasági érdeke nem engedte, hogy a helyes utat járják. Abban bíztak, hogy nem buknak le" – emlékeztet Wintermantel, hangsúlyozva azt is, hogy szerinte totális félreértelmezése a városvezetésnek az, amikor a főpolgármester ideológiai alapon, közel kétmillió embert akar, ha kell, erőszakkal átnevelni".

Leszögezi: a városüzem egy komplex rendszer, ott nem lehet az összefüggések és a következmények ismeretének hiányában jó döntéseket hozni. Mint mondja, Budapesten a politikai vezetés mögött jó szakemberek dolgoznak, és nem hiszi, hogy a jogászok nem jelzik aggályaikat, a közlekedési szakemberek nem mutatnak rá azokra a problémákra, amelyek szinte „tankönyvszerűen" lépnek föl a hibás döntések következményeképp.

„Nem szabadna megengedni, hogy a városvezetés politikai okokból felülírja a szakmai döntési javaslatokat. Karácsonynak és a fővárosi vezetésnek be kellene látni, hogy nekik az itt élő embereket kell szolgálniuk a döntéseikkel, másrészt pedig azt, hogy a szakmai javaslatok semmibevétele nehezen helyrehozható károkat eredményez" – hívja fel a figyelmet a politikus, megjegyezve:
Nincs egységes várospolitika, a szivárványos koalíció tagjai közötti hatalmi könyöklés megy, ezek mentén ad hoc döntések születnek, ami a jelenlegi kaotikus működéshez vezetett."

Probléma, hogy Újpestnek nincs valós és érdemi képviselete a Fővárosban

Facebook-posztjában az egykori polgármester arról is ír, hogy a baloldali koalíció politikai harcaiban Újpest képviselete a Fővárosi Közgyűlésben annyira meggyengült, hogy jóformán nincs is.

„Azt ígértem mindazoknak, akik korábban rám szavaztak és azoknak is, akik más vezetést képzeltek el, de fontos nekik Újpest, hogy rendre fel fogom hívni a figyelmet, ha olyat tapasztalok, ami meggyőződésem szerint nem jó a városunknak, nem jó az itt élőknek – válaszol arra a kérdésünkre, hogy mi változott az elmúlt két évben szűkebb pátriájában. – Elfogadhatatlannak tartom, hogy miközben a »nincs pénz« jegyében óriásplakátokon hirdetik, hogy szerintük legfontosabb érték az ember, az első évükben segéllyé silányították a korábban minden nyugdíjas számára évente kétszer biztosított önkormányzati ajándékcsomagot, tavaly pedig el is törölték. De leállították az iskolák okos tanterem fejlesztési programját, elvették az egyenruhásoktól az évi kétszeri jutalmat, megszüntették a fiatalok első lakáshoz jutási támogatását is. Összesen 700 millió forint állami támogatást nem vettek igénybe Székesdűlő útjainak aszfaltozásához, ami már rég kész lenne, ha nincs '19 őszén váltás. Tarlós Istvánnal kötött megállapodásunk alapján már megvalósult volna az István út és Pozsonyi utca felújítása,

Wintermantel szerint, ha történik is valami a kerületben, azok a fejlesztések még az ő érájukban startoltak el. „Lassan elkészül a Károlyi utcában a szociális városrehabilitációs program keretében egy bérház, amelyre mi pályáztunk és nyertünk kétmilliárd forint támogatást, mi teremtettük elő a szükséges önrészt, terveztük meg a házat. Akkor támadták, most dicsekszenek vele, holott az egyetlen érdemük, hogy nem állították le a programot" – fogalmaz, megemlítve: már ez is ez nagy szó ahhoz képest, hogy az SZTK-val szemben két éve áll a szolgáltatóház építése, melynek az alapjai már elkészültek korábban, bekerítve, parlagon fekszik a Multi Sport Bázis kiszolgáló, öltöző, mosdó, büfé épületének helye. Ahogy a Szent István tér megújítása és a régi piac helyére tervezett multifunkcionális városközpont építése is elmaradt.

Az újpesti polgármester súlytalan: hangja, ha van egyáltalán, elvész a koalíciós csatározások zajában. Hogy fordulhat elő, hogy az újpesti polgármester megszavazza a legrosszabb újpesti utak felújításának elhalasztását? Vagy az, hogy annak ellenére megszavazza az egykori Újpesti Uszoda telkének értékesítését a Fővárosi Közgyűlésben, hogy pont az ellenkezőjére utasította őt az újpesti képviselőtestület?" – teszi fel a kérdést, ugyancsak hangsúlyozva: azért vállalta a fővárosi képviselőséget, mert mindezt nem nézheti tétlenül: