Gulyás Gergely: Gyurcsány és Márki-Zay ugyanazt a politikát képviselik

Kormányinfó, 2022.01.13. , Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra
Budapest, 2022. január 13. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. január 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón. A rezsicsökkentés havi negyven, évi pedig ötszáz ezer forint könnyebbséget jelent egy átlagos családnak - mondta a miniszter. A benzinár plafon bevált, ezért február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e – fűzte hozzá. A tárcavezető megismételte, hogy a szerbekhez hasonlóan nálunk is bevezetik az élelmiszerárstopot. Ennek megfelelően pedig hat termék – a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a farhát és a 2,8 százalékos tehéntej – esetében az árakat október 15-i szintre viszik vissza. Gulyás Gergely bejelentette, hogy március 10-én választja meg az Országgyűlés az új államfőt. 
Vágólapra másolva!

- jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelte, hogy ettől a naptól a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul. Hozzátette, hogy a harmadik oltást a második vakcina után négy hónappal már fel lehet venni, de hat hónappal utána már kötelező lesz, ahhoz, hogy érvényes maradjon az oltási igazolvány.

Változik a védettségi igazolvány megnevezése Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tehát:

  • február 15-től csak akkor lesz érvényes a védettségi igazolvány, ha valakinek megvan a harmadik oltása
  • szintén érvényes a védettségi igazolvány, ha valaki a második oltást hat hónapon belül kapta meg
  • a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válik
  • magát a kártyát nem kell lecserélni
  • a harmadik oltást a második oltás után négy hónappal már fel lehet venni
  • a harmadik oltást a második vakcina után hat hónappal fel kell venni, ahhoz, hogy érvényes maradjon az oltási igazolvány

Nőni fog az esetszám

A fertőzések jelentős részét az új, omikron variáns okozza, ezért a következő hetekben a betegek száma jelentősen növekedhet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az év első kormányüléséről adott tájékoztatást.

A növekvő esetszámból nem következik arányosan növekvő betegszám a kórházakban és az elhalálozásokban

- emelte ki.

Ismertette a napi esetszámokat, amelyek 9 ezer fölé nőttek és ez a közeljövőben még magasabb is lehet. Franciaországban 360 ezer volt az új fertőzések száma.

Jól állunk a kórházi kapacitások terén is, összesen 8506 szabad ágy áll rendelkezésre

- hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a kórházi kapacitások 75 százaléka áll még rendelkezésre.

A védekezés lehetőségei adottak, összesen 9,2 millió oltóanyag van raktáron. Február első két hetében is folytatódik az oltási akció, amikor nem kell előregisztrálni az oltásokra.

Van elegendő szabad kórházi ágy a rendszerben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Soha nem látott gazdasági növekedés

Gulyás Gergely elmondta, hogy a novemberi és decemberi adatok alapján 6,5-7 százalék között lehet a tavalyi GDP növekedés, amely 1990 óta a legmagasabb érték. Ez az érték még magasabb is lehetett volna a globális chiphiány nélkül.

A miniszter megismételte, hogy az emelkedő energiaárak miatti inflációs spirál miatt már eddig is több intézkedést hozott a kormány, hogy megvédje a magyar családokat az áremelkedésektől.

A rezsicsökkentés egy átlagos háztartás számára félmillió forint megtakarítást jelent egy évben a piaci árakhoz képest.

A kormány február közepén dönt arról, hogy meghosszabbítsák-e a benziárplafont, amely megállította az árak emelkedését.

Gulyás Gergely sikeresnek nevezte a devizahitelek kamatstopját is, amiről kiemelte, hogy a veszteséget a bankoknak kell viselniük.

Élelmiszerárstop

Gulyás Gergely ezután megismételte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését:

február elsejétől hat termék árát hatóságilag rögzítik, ezt követően a tavaly október 15-i áron kell árulni ezeket a boltokban és üzletekben.

Az élelmiszerárstop a következő termékekre vonatkozik:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • napraforgó-étolaj
  • a sertéscomb
  • csirkemell
  • a farhát
  • 2,8 százalékos tehéntej

Emlékeztetett, hogy a kormány az adócsökkentés oldalán áll és már korábban is több alapvető élelmiszer esetében is öt százalékra csökkent az általános forgalmi adó.

A gyermekvédelmi népszavazás és a választás ügyéről is tárgyalt a kormány. Elmondta, hogy a Nemzeti Választási Iroda felel a választások lebonyolításáért, az ehhez szükséges forrásokat a kormány biztosítja. A két szavazás egy időben történő rendezése több mint hétmilliárd forint megtakarítást jelent majd.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány biztosítja a szükséges forrásokat, hogy újjáépítsék a tavaly év végén leégett szentesi sportcsarnokot és addig is az átmeneti időszakban segítik, hogy biztosítva legyen a sportolási lehetőség a térségben.

Döntés született arról, hogy az ötezer fő alatti települések önkormányzatai számára biztosítja az illetményemelés fedezetét.

Több fontos alapélelmiszer ára csökkenni fog Fotó: Hirling Bálint - Origo

Márki-Zay eltörölné a 13. havi nyugdíjat

Ez a lehető legnagyobb garancia - mondta az Origo azon kérdésére Gulyás, hogy annak fényében, hogy Márki-Zay Péter azonnal eltörölné a gyermekvédelmi törvényt, elegendő lehet az április 3-i népszavazás arra, hogy ezt megakadályozza? Egy sikeres népszavazás esetén is beleszólhat majd az Európai Bizottság gyermekvédelmi kérdésekbe a helyreállítási alap kapcsán - kérdésre azt mondta Gulyás, hogy ezt csak az országgyűlési választás zárhatja le.

40-45 forintos megtakarítást jelent az autósoknak a mostani hatósági plafon a benzinár esetében

- mondta egy másik kérdésünkre Gulyás. Ez egy arrogáns megjegyzés volt - mondta a miniszter azon kérdésünkre, hogy jó megoldásnak tartja, hogy az emberek vegyenek kisebb autót ebben a helyzetben?

Gyurcsányék eltörölték, míg Márki-Zay Péter rossz döntésnek tartja, ebből mindenki vonja le a megfelelő következtetést – mondta a 13. havi nyugdíj kapcsán a miniszter.

Ennyien kaphatják meg az szja- visszatérítést februárban

- mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ebben az országban a minimálbér radikálisan csak jobboldali kormányok alatt emelkedett - mondta egy másik kérdésre Gulyás. A baloldal nyolc éves kormányzása alatt 50 ezerről mindössze 73 ezerre nőtt.

- mutatott rá.

- mondta egy másik kérdésre. A többiek a következő adóbevallás idején.

Márki-Zay botrányos kijelentései is téma volt a Kormányinfón Forrás: AFP/John Thys

Semmilyen származási és vallási nyilvántartást nem vezet a Fidesz a pártban lévő tagjairól

- mondta Gulyás Márki-Zay Péter kijelentéseiről. Karácsony Gergely a budapesti utakból is parkolót csinált - válaszolt a miniszter fővárosi parkolással kapcsolatban.

A kormány szándéka nem változott, így a repülőtérnek állami tulajdonban kell lennie, és ezt szeretnénk elérni, de a választásokat mindenképpen megvárjuk - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

- mondta a miniszter egy másik kérdésre.

Gyurcsány és Márki-Zay ugyanazt a politikát képviselik

Márki-Zay Péter kijelentései a baloldal gondolkodásával megegyezőek. Ez egy hagyományos, baloldali álláspont. Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter ugyanazt a politikát képviselik, ezért könnyű támogatnia a baloldalnak Márki-Zay személyét

- fogalmazott a miniszter, aki szerint a baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje csupán direktebben fogalmaz, mint más baloldali szereplők.

A negyedik oltással kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: Orvossal való konzultáció után bárki igényelheti azt, az erről szóló szabályozás pedig hamarosan megjelenik.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter ugyanazt képviselik Forrás: Facebook

Kérdésre válaszolva a meddőségi központok várólistáit illetően Gulyás Gergely elmondta: Mindenki ingyenesen jogosult a meddőségi kezelések igénybevételére, azonnali elvárás, hogy mindenki rövid időn belül kapjon időpontot.

A pénzforrás és technikai lehetőségek rendelkezésre állnak, októberben is csupán egy központ volt, ahol hosszabb ideig kellett várni

- hangsúlyozta a miniszter, aki úgy gondolja, hogy ez a helyzet azóta megváltozott, az új rendszer életbe lépett, januártól pedig külön igazgatóság lett kinevezve a helyzet kezelésére.

A baloldal a kormányzása idején magánosítani akarta az egészségügyet

Az egészségügy privatizációja kapcsán Gulyás Gergely rámutatott :

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a főváros megkapja-e a kormánytól az Egészséges Budapest Program 2022-es forrásait, a miniszter kijelentette: a helyreállítási alapban 280 milliárd áll rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre, ebből 10 milliárd a főváros részére folyósítható, a kormány pedig a megállapodás szerint fog eljárni.

A határkerítéssel kapcsolatos kérdésre továbbá kiemelte: A baloldal egyértelműen fogalmaz a határkerítés lebontását illetően. Ugyanez vonatkozik a minibálbér megszüntetésére – jegyezte meg.

Az egészségügy privatizációjára készül a baloldal Forrás: MTI/Vajda János

Február 21-én kezdődik és március 10-én zárul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka.

Március 10-én lesz az államfőválasztás

- jelentette be Gulyás Gergely. A Fidesz jelöltje Novák Katalin.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Külkapcsolatok Tanácsa azzal ijesztget, hogy a jelenlegi kormánypártok vesztése után hatalmas zavargások lesznek Budapest utcáin, és felröppentek olyan hírek, hogy a CIA beavatkozhat a választásokba az ellenzék oldalán, Gulyás Gergely kijelentette:

Az ellenzék a saját maga terveit vetíti ki a jobboldalra, neki pedig a CIA-val kapcsolatban nincsen információja.

A miniszter kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kormány továbbra is hozzájárul a BKV finanszírozásához, a főpolgármester azonban a kezdeti időkhöz képest már nem konstruktív, mióta a figyelme az országos politika felé fordult és ennek kárát látja a főváros és az ország is.

Ezután számos kérdés érkezett Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos kijelentéseit illetően, amelyre válaszul Gulyás Gergely elmondta: Elvárható, hogy a magyarországi cigány társadalmat büntetlen előéletű emberek képviseljék, azonban a kormánybiztos fogalmazása valóban szerencsétlen volt. Völner Pál ügyével kapcsolatban pedig közölte: Az ártatlanság vélelme jogszabályilag továbbra is fennáll.