Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől az védettségi igazolvány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Gulyás Gergely közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van.

A védettségi igazolvány hamarosan oltási igazolvánnyá alakul átFotó: Csudai Sándor - Origo

A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő  - tette hozzá. 

A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget - emelte ki Gulyás Gergely. 

Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

Rövidül a karantén ideje

Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét - jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. 

Gulyás Gergely kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírusteszttel ugyanakkor "lehet szabadulni". 

Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás - ismertette a miniszter.