Francia és svéd tudományos elismerést kapott Karikó Katalin

LOMNICI Zoltán; KARIKÓ Katalin
Budapest, 2021. május 7. Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke, miután átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idősebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől Budapesten 2021. május 7-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Francia Természettudományi Akadémia (Académie des sciences) külső tagjává választották Karikó Katalint, akinek odaítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint Karikó Katalin mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja.

A beiktatási ceremóniát június 14-én tartják Párizsban, az Institut de France kupolája alatt.

A francia tudományos testület alapszabálya szerint a külső tagok hozzájárulnak az akadémia nemzetközi hírnevéhez, számuk nem haladhatja meg a százötvenet.

A Francia Természettudományi Akadémia (Académie des sciences) külső tagjává választották Karikó Katalint, akinek odaítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ősszel az SZTE kutatóprofesszorának ítélték oda a Francia Természettudományi Akadémia legnagyobb elismerését,

a Grande Médaille-t az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásaiért.

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány méltatása szerint Karikó Katalin

A biokémikus eredményei bizonyítják, hogy "a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel".

Az elismeréssel - melyet április 24-én adnak át a svédországi Lundban - 500 ezer svéd korona (17,3 millió forint) támogatás jár Karikó Katalin kutatómunkájának folytatásához. A díjátadóhoz kapcsolódva tudományos szimpóziumot is szerveznek.

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány egyik létrehozója a Lundi Egyetem, amely az SZTE-vel tagja az egészségmegőrzéssel és a gyógyítással foglalkozó, hároméves nemzetközi oktatásfejlesztési programot megvalósító EUGLOH-hálózatnak - áll a közleményben.