Lakberendezés 2022: ezek lesznek a téli szezon legfelkapottabb színei

Spacious living room interior with coffee table, stylish chairs and grey comfortable sofa
Vágólapra másolva!
A lakberendezés mindenki életében jelen van, aki rendelkezik egy teljesen sajátnak mondható élettérrel. Ha hirtelen úgy döntünk, hogy lecseréljük a régi szekrénysort, ugyanúgy berendezzük lakásunkat, mintha utánajárnánk a különböző stílusoknak, és gondosan összeválogatnánk a színeket és a berendezési tárgyakat. A különbséget leginkább a tudatosság és a projektre szánt idő jelenti. Otthonunk stílusos berendezése a mi célunkat szolgálja: olyan legyen a hajlék, ahová jó hazatérni, és ahol szeretünk lenni. Most lássuk, hogy mi várható a lakberendezés terén 2022-ben!
Vágólapra másolva!

A múlt és a jelen

Az utóbbi években leginkább a modern stílus hódított. Ez nevével ellentétben a 20. század elejének stílusából ered, ám mai, ténylegesen modern darabokkal. Ettől még nem nevezhető kortársnak, hiszen az egyszerűségre törekszik: a rend, a zsúfolatlanság, az egy-egy elhelyezett tárgy mind arra utal, hogy modern lakásba kerültünk. Ez 2022-re sem változott, ám szorosan a sarkában van a retró stílus, azon belül is az ’50-es évek hangulatát idéző lakások, melyek a bátrabb színekről és jellegzetes bútoraikról ismerhetőek fel. Hasonlóan népszerű a vintage stílus is, ami különös eleganciát kölcsönöz az élettereknek.

Ezeket a színeket fogjuk szeretni 2022-ben!

Színek szempontjából merésznek mondható évnek nézünk elébe, ugyanis sok-sok szín fog dominálni. A felhelyezésük is eldöntendő kérdés, mert függ attól, hogy melyik helyiséget mire használjuk, így ebben a szellemben szedtük össze, hogy milyen színeket érdemes választani a lakás különböző pontjain.

A fehérben tündöklő konyha és étkező

A fehér egy igazi nosztalgikus szín, hiszen régebben a legtöbb fal fehér volt – különösen a konyhában. Ez a biztonságot, családi tűzhely érzését adó szín még ma is klasszikus, ráadásul szinte minden árnyalat megy hozzá. Így egy szürke vagy fekete konyhabútor, akár egy szép, fa étkezőasztal is, de egy sárga vagy kék konyharuha is pompás apróság lehet benne! A kerámiafesték ez esetben különösen jó barátunk lehet, hiszen kiválóan tolerálja a konyha páráját, és a penészedést is megelőzi.

Forrás: Katarzyna Bialasiewicz Photographee.eu (Katarzyna Bialasiewicz Photographee.eu (Photographer) - [None]/Photographee.Eu

Sárga árnyalatokban fürdőző napsütéses előszoba

A sárga főleg a ’70-es évek lakberendezésének volt jellemző darabja. Azonban legyen szó akár tapétáról, akár bútorokról, a sárga szín 2022-ben újra reneszánszát fogja élni. Ugyan minden szobában jól mutat, egy sötét előszobában hat a legjobban arra, aki belép: a hideg télben jó hazaérni egy sárga kis helyiségbe, ami már-már átölel pusztán a színével is. Jól megy hozzá a retro stílus, de egy modern házban is elfér.

Kék árnyalatokban pompázó falak

A kék kifejezetten az a szín, ami számtalan árnyalattal rendelkezik az egészen világostól a sötétig, így széles skálán választhatjuk ki az olyan belső falak színét, mint a folyosóé vagy a lépcsőfordulóé. A biztonságot adó kék különösen jól mutat a plafonon, mert a megfelelő árnyalattal kiválasztva a tér ,,megnyílik” és úgy érezhetjük, mintha a kék ég alatt tartózkodnánk. Fehér szegélylécekkel tökéletesíthetjük az összhangot.

Szenvedélyes piros a hálóba

A melegséget árasztó szín ideális a hálószobába, mert amellett, hogy a megfelelő árnyalattal felruházott helyiségbe kényelmet sugároz, sőt még egyfajta ünnepi hangulata is van. Tökéletesen mutat benne egy fehér ágy és komód-páros, de egy szépen kimunkált, sötétbarna fa ágykeret kölcsönöz neki igazi eleganciát, különösen akkor, ha rusztikus, arany motívumokkal gazdagítjuk. Ha a szoba az emeleten található és jobban ki van téve a hidegnek és a melegnek, érdemes megfontolni a kerámiafesték használatát, ugyanis ezáltal télen nehezebben jut ki a hideg a lakásból, míg nyáron jobban kint tartja a meleget, mint az általános festékek.

Festés kezdőknek

Amennyiben mi magunk állnánk neki a festésnek, fontos tudni, hogyan kezdjünk hozzá. Érdemes a tavaszi-nyári időszakban festeni, amikor a nappali hőmérséklet nem megy 25 fok alá, mert ilyenkor sokkal gyorsabb száradással számolhatunk, mint az év többi időszakában. Ha üres lakást festünk ki, könnyebb dolgunk van, mintha fel kellene szabadítani a falakat.

Takarjunk le mindent, amit nem szeretnénk, hogy festékes legyen, különös tekintettel a villanykapcsolókra és a konnektorokra. Fontos, hogy a mennyezet színezésével kezdjük, és ügyeljünk rá, hogy minden falra legalább két réteg festék kerüljön. A jobb minőségű festékek – köztük a kerámiafesték – esetében két réteg elég szokott lenni.

Ugyan mi magunk határozzuk meg otthonunk színeit, mégis érdemes válaszokat találni az olyan kérdésekre, hogy mit szeretne először meglátni az ember, amikor egy fárasztó nap után hazaér, és hogy hol fog a legtöbbet tartózkodni. Ha alaposan átgondoljuk életmódunkat és ritmusunkat, a lakás szinte megsúgja nekünk, hogy pontosan milyen színeket is szeretne a falain látni.