Az operatív törzs ajánlása alapján a kormány támogatja a negyedik oltás felvételét, amennyiben a harmadik oltás után eltelt már legalább négy hónap - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.  A boltokban kötelező tartani az élelmiszerárstopos termékekből - tette hozzá. Kijelentette a szülő joga a szexuális nevelés, és erről szól az április 3-i népszavazás. 

Ez már majdnem olyan karácsony volt, mint amilyet elképzel az ember. Össze tudtunk jönni, tudtunk találkozni, a veszély foka gyengébb volt, mint korábban – állapította meg Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában. A kormányfő egy hónap után adott újra interjút a Kossuth Rádiónak, melyben elmondta, ha nincs is vége a járványnak, az omikron variáns gyengébb, mint az előző, delta variáns, sőt utóbbit az előbbi ki is szorítja a szakemberek szerint. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kellene ellene védekezni, a kormány továbbra is az oltás alapú védekezést részesíti előnyben.

Mindenkit arra biztatok, hogy vegye fel az oltást, ne érezzük azt, hogy túl vagyunk rajta – tette hozzá.

Orbán Viktor: Mindenkit arra biztatok, hogy vegye fel az oltást, ne érezzük azt, hogy túl vagyunk rajta (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Oltási akciónapok

Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap. Csütörtökön, pénteken, és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül kérni az oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben – erősítette meg Orbán Viktor. Kifejtette; ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csütörtökön és pénteken 14:00-18:00 között, szombaton pedig 10 és 18 óra között van rá lehetőség. A háziorvosok is fognak tartani egész napos oltást. – Pfizerből több mint 2 millió, Modernából majdnem 700 ezer vakcinánk van, tehát van elegendő modern vakcinánk is – húzta alá a miniszterelnök.

Gulyás Gergely tegnapi bejelentését megerősítve Orbán Viktor elmondta, a szakemberek javasolták a járványügyi protokoll megváltoztatását.

A karantén hossza tíz napról hét napra csökken, tünetmentesen, negatív teszttel azonban öt nap után mentesülni lehet a korlátozás alól.

Az iskolákban koronavírus fertőzés esetén csak az oltatlan diákoknak kell otthon maradniuk, a többiek számára folytatódik a jelenléti oktatás.

Február 15-től a védettségi igazolványból oltási igazolvány lesz, amelyet az kaphat meg, akinek meg van mind a három oltása, vagy a második oltás megkapása óta még nem telt el hat hónap - tájékoztatott Orbán Viktor. Elmondta, az operatív törzs ajánlása alapján a kormány támogatja a negyedik oltás felvételét, amennyiben a harmadik oltás után eltelt már legalább négy hónap. A negyedik oltás beadatásához mindenképpen szükség van a háziorvossal való konzultációra. A kórházi kapacitások terén nagyon jól állunk, erről is beszélt a kormányfő, valamint elmondta, a szakellátás terén is biztonságban érezhetjük magunkat.

Folytatódnak az oltási akciónapokForrás: MTI/Varga György

Ezért van szükség az élelmiszerárstopra

Mi egy olyan kormány vagyunk, amelyik abban hisz, hogy a gazdaság akkor működik a legjobban, ha az emberek minél szabadabban tudják követni a saját érdekeiket - jelentette ki a miniszterelnök. – Mégiscsak vannak válságos szituációk – folytatta, hozzátéve –, a kérdés hogy ilyenkor milyen mértékig szabad beavatkozni ebbe a rendbe. Olyan infláció van egész Európában amely eltéríti a gazdaságot a normális működésétől. Nem lehet az inflációt megállítani az országhatárokon, ezért a ránk gyakorolt negatív hatásait kell tompítanunk – mondta. A miniszterelnök szerint két irányból kell védekezni.

Az egyik hogy emeljük a béreket, meg a nyugdíjakat. A másik hogy ahol lehetséges megfogjuk az árak emelkedését – mondta. 2013 óta van rezsicsökkentés Magyarországon. Ez általában is helyes dolog, de ilyenkor különösen jótékony hatású. Magyarországon nem tudják, hogy ez az árnövekedés milyen szociális feszültséget okoz Nyugat-Európában. Ott egy-egy család rezsiköltsége 2-3 hónap alatt másfél-kétszeresére emelkedett - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormány 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az infláció beütött az üzemanyagárakban is. Ez pedig nem csak az üzemanyag árát növeli, hanem mindenben megjelenik, mert az árut szállítani kell. Ezért ott bevezettünk egy árstoppot, és sikerült – idézte fel a kormányfő. Van egy másik fenyegető dolog a családok életében, ez pedig a hitel. Ahol korábban hiteleket vettek fel, nem fix kamaton, ott kamatnövekedés jelentkezik. Itt bevezettünk egy kamatstoppot, nehogy a megnövekedett kamatszint miatt a családok elveszítsék a fedelet a fejük felől.

Most látjuk, hogy nőnek az élelmiszerárak. Mit kell csinálni ilyenkor – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök. – Körül kell nézni, hogy mások mit léptek erre válaszul – válaszolt. – A szerbeknél láttam izgalmas dolgot, ők azt csinálták, hogy kiválasztottak 5 alapvető élelmiszert, és annak árát vissza vitték egy korábbi árszintre – árulta el a kormányfő. Ehhez hasonlatosan a magyar kormány is kiválasztott olyan alapvető élelmiszereket, melyeknek az árát októberi szintre kell visszaszállítani.Nem lehet minden termék árát szabályozni. Előírtuk, hogy ezekből kötelező lesz tartani a polcokon. Egy olyan szabályt hoztunk, ami betartható. Ha nincs az árú a polcokon, akkor büntetni fogunk – tette hozzá Orbán Viktor.

A baloldalra nem lehet számítani

Orbán Viktor közölte, 90 napra vezetik be az árstoppot. Bízik benne, hogy 90 nap után csökkeni fog az infláció. Így ki lehet bekkelni a mostani inflációs időszakot. A baloldali kritikák kapcsán kifejtette, hogy a baloldali pártok nem szavazták meg az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését - tette hozzá. Teljesen ésszerűtlen dolgokat mond a baloldal, és nem lehet rájuk számítani.

Gyermekvédelmi népszavazás

Orbán Viktor a gyermekvédelmi népszavazásról azt mondta, hogy ha valami nem tetszik Sorosnak, akkor Dunja Mijatovic szokott megszólalni.Magyarországon a felnőttek úgy élnek, ahogy akarnak, ha a törvényeket betartják,ezért harcoltunk korábban.  

A mostani népszavazás a gyerekekről szól majd, és a szülők döntik el, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket - tette hozzá.

A gyermekeket meg kell védeni a szexuális propagandával szemben (illusztráció)Forrás: AFP/Damien Meyer

A szexuális nevelés kérdésében a szülőnek kell döntenie. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy Németországban egy több száz fős pedofilhálózat bukott le, ezért jó ha tudjuk, hogy a modern világban olyan jelenségek felerősödnek, ami ellen védekezni kell. Egy másik jelenség, hogy bizonyos szexuális szokásokat népszerűsíti az állam, vagy az iskolai rendszer, amit egyébként a szülők nem akarnak - tette hozzá.Egyetlen magyar szülő se érezze úgy, hogy a gyerek nevelését elveszik tőle - mondta a kormányfő.